Objeví koronerka nové stopy v případu pohřešovaných?

Objeví koronerka nové stopy v případu pohřešovaných? 

Pokračování série s koronerkou Jenny Cooperovou je konečně tady. Pohřešovaní od M.R.Halla vyšli u nakladatelství Galatea.

Dva britští studenti najednou zmizí a policie se příliš nesnaží je naleznout. Jedná se o chlapce asijské národnosti, kteří mají blízko k muslimským nebezpečným organizacím. Jejich rodiče se dozví, že odjeli ze země a tím vyšetřování končí. Matka jednoho z chlapců -Nazima Jamala -  se s tím nehodlá smířit, a proto poprosí o pomoc koronerku Jenny Cooperovou. Jedná se o její poslední naději, aby se dozvěděla pravdu.

Jenny se případu chopí a rozjíždí dlouhé vyšetřování. Při něm se bude muset obejít bez pomoci policie a navíc vypořádávat s mnoha nepříjemnostmi. Tajná služba jí vše neustále stěžuje a případ se zdá nevyřešitelný. Dokáže koronerka objevit oba chlapce a navrátit je rodičům? Nebo jsou již ve službách teroristů?

Již druhá kniha ze série o koronerce Jenny Cooperové je opět napínavým a složitým příběhem. Britský spisovatel M.R.Hall vytvořil zajímavou hlavní postavu a zároveň ji zařadil do propracovaného děje. Jenny je sebevědomá a ctižádostivá koronerka, která si upevnila svou pozici Severn Valley. Přesto se musí potýkat s mnoha osobními problémy, které ji narušují i její kariéru. Po rozvodu s bývalým přítelem si sice nachází nového partnera (Steva), ale nedokáže se mu příliš přiblížit. Navíc ji neustále trápí pocity úzkosti a musí pravidelně docházet k psycholožce. Bez pomoci léků téměř není schopná fungovat.

Hlavní postava rozhodně není zářným příkladem typické hrdinky. Má mnoho potíží a díky tomu vypadá mnohem realističtěji. Množí autoři detektivek a thrillerů si zvykli dávat svým vyšetřovatelům různé psychické či jiné problémy. Díky tomu se v těchto knihách řeší nejen daný případ, ale mnohdy i osobní život policisty – či v tomto případě koronerky. Rozhodně to vidím jako velké plus, protože se díky tomu opravdu lépe vcítíme do postavy. Již nám nepřipadá jako nepřemožitelný superman (superwoman), ale obyčejný a chybující člověk. Jenny Cooperová není výjimkou, a proto jí po celý příběh budete o to více fandit.

I děj této zajímavé knihy se nachází na velké úrovni. S muslimskou tématikou jsem se již nedávno při čtení setkal (Nejhledanější muž), ale tentokrát je daleko čtivější. Nečekejte žádné dlouhé debaty o politice, ale přímý a rychle plynoucí příběh. Muslimští teroristé zde sice hrají jednu z hlavních rolí, ale bílí zločinci jim šlapou na paty. A možná je i předbíhají.

Dalším zajímavým bodem je i prezentování policie. Ta v románu hraje spíše zápornou roli. Brání koronerce ve vyšetřování a zároveň i značně zanedbává svou práci. Celou dobu sleduje boj mezi jednotlivými institucemi a jejich prosazování vlastních práv. Jenny to opravdu nebude mít lehké a bude muset bojovat tvrdě.

Navíc ji tíží již zmíněné problémy se vztahy a synem Rossem. Její napůl přítel Steve ji nepřitahuje natolik, aby s ním mohla začít plnohodnotný vztah. Navíc se objevuje nový muž, který jí značně pomotá hlavu. Ale dokáže Jenny zmírnit své přepjaté emoce? A je vůbec možné při jejím pracovním vytížení udržet kvalitní vztah? Navíc ji odepisuje i její syn Ross. Jejich vzájemná komunikace zůstane na bodu mrazu a pomalu se jí její potomek vzdaluje.

Pohřešovaní je thriller plný vyšetřování, emocí i vzájemného boje o celkové vítězství. Výborně popsané prostředí soudu i získávání nových důkazů o ztracených chlapcích nenechá čtenáře vydechnout. Rozuzlení se opravdu nachází až na posledních stránkách, a proto knihu zhltnete jedním dechem. M.R.Hall postupně vytváří nové příběhy, tato série rozhodně ještě neřekla své poslední slovo. Již nyní se můžete těšit na nové příběhy Jenny Cooperové.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!