Podzimní Velký knižní čtvrtek: Nesbø, Shem, Atkinsonová nebo Fayeová v Městské knihovně

Podzimní Velký knižní čtvrtek: Nesbø, Shem, Atkinsonová nebo Fayeová v Městské knihovně 

Velký knižní čtvrtek, pořádaný knižní distribucí Kosmas, od roku 2011 pravidelně představuje a zejména doporučuje výběr knih od předních českých nakladatelů. Nejinak tomu bude letos na podzim, kdy se novinková „dvanáctka“ dostane na pulty knihkupectví ve čtvrtek 16. října.

Od Nesba a jeho Přízraku až po Martinovy Hry o trůny

Na jaké novinky se tedy čtenáři mohou těšit? Detektivní žánr zastoupí Jo Nesbø s dalším případem sympatického vyšetřovatele Harryho Holea nazvaným Přízrak a kniha Lyndsay Fayeové Bohové z Gothamu -  špičková historická krimi, ve které autorka, vybavená perfektní znalostí místa a doby, vykresluje nejen fascinující obraz New Yorku poloviny 19. století, ale i vznik prvního policejního sboru.

Jak si postavit motorku od Martina Sodomky je nová dětská kniha z úspěšné Edice technických pohádek, která kombinuje zábavný příběh malých zvířecích hrdinů s názornými ilustracemi, ze kterých je možné pochopit nejen, jak je motorka sestrojena, ale také jak funguje. Světovou beletrii zastupuje novinka Duch místa od známého amerického lékaře a spisovatele Samuela Shema, který je u českých čtenářů velmi populární, dále pak netrpělivě očekávaný román autorky Kate Atkinsonové Život za životem, který se drží na předních místech zahraničních žebříčků.

Kniha autorky Annick Cojean Kořistí v Kaddáfího harému odkrývá skutečné osudy libyjských dívek, které jako sexuální otrokyně ve svém paláci věznil a mučil diktátor Muammar Kaddáfí. Svět fantasy v nabídce Velkého knižního čtvrtku reprezentuje autor ságy Hra o trůny George R. R. Martin. Jeho trojice propojených novel Rytíř Sedmi království, zasazená do doby před dějem Hry o trůny, nabízí všechno, co jeho světově proslulá sága, jen v sevřenějším a údernějším balení. 

Je libo jihočeské povídky?

Z českých autorů se představí Jiří Hájíček výběrem ze své povídkové tvorby nazvané Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku, kde dějištěm sedmnácti povídek je jihočeský venkov. Působivý literární dokument, který se čte jedním dechem, to je kniha Moje pařížská revoluce známé filmové režisérky Andrea Sedláčkové, která zde rekapituluje svůj exilový pobyt ve Francii ještě před pádem režimu u nás. Satira, thriller, psychologie i peníze a dva svérázní manželé v jednom strhujícím příběhu v knize Lumpové a beránci od Markéty Šichtařové a Vladimíra Pikory.

České autory pak uzavírá novinka Josefa Formánka Úsměvy smutných mužů -  úsměvné, místy drsné zápisky z protialkoholní léčebny. Dostane se i na historii v podobě románu Boj o Jeruzalém, ve kterém autor Dore Gold, bývalý izraelský velvyslanec v OSN a poradce premiérů Šarona a Netanjahua, na pozadí třítisícileté historie Jeruzaléma předkládá vazby muslimů, křesťanů a židů ke svatým místům a jako politolog nastoluje otázku, kdo je schopen zajistit svobodný přístup k mešitě Al Agsá, Zdi nářků a Chrámu Božího hrobu. 

S těmito literárními novinkami se můžete setkat 16. října od 17 hodin v Městské knihovně na Mariánském náměstí 1.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!