Usměvavý muž je netypickou severskou krimi

Usměvavý muž je netypickou severskou krimi 

Komisař Wallander se vrací na scénu a opět se můžete těšit na zapeklitý případ. Usměvavý muž od Henninga Mankella nedávno vyšel v českém překladu u nakladatelství Host. Jedná se o čtvrtou knihu ze série o proslulém komisaři.

Kurt Wallander se dostal do deprese, protože ve službě zabil člověka. Je na nemocenské, pomáhá si alkoholem a téměř ztratil kontakt s lidmi. Dlouhé procházky po pobřeží ho nutí přemýšlet o konci policejní kariéry. Jeho psychický stav je opravdu špatný a návrat k práci se zdá téměř nemožný.

Jednoho dne ho vyhledá starý přítel s domněnkou, že jeho otec byl zavražděn. Wallander tomu nevěnuje příliš pozornosti. Brzy dochází k zabití onoho přítele, což ho donutí rapidně změnit názor. Za velké slávy se vrací k policii a začíná vyšetřovat složitý případ dvou vražd. Dlouho nemůže na nic přijít, až konečně nachází nepatrné náznaky důkazů. Za celou věcí zřejmě stojí mocný podnikatel, který k sobě nenechá nikoho proniknout. Dokáže mu Wallander úkladné vraždy nebo za nimi stojí někdo úplně jiný?

Usměvavý muž od Hennninga Mankella je další vynikající detektivka z bestselerové série. Nečekejte žádné krvavé hody. Autor staví své příběhy zejména na důkladné vyšetřovací práci a zajímavé hlavní postavě.

Již od začátku nové knihy sledujeme starosti Kurta Wallandera. Prožíváme s ním jeho deprese a následně návrat k policejní práci. Právě díky osobitému komisaři se kvalita knihy posouvá směrem vzhůru. Dodává příběhu na zajímavosti, vnáší do děje své pocity a emoce. Rozhodně se nejedná o bezstarostného a suverénního policajta. V určitých situacích má velký strach a prožívá silné pocity jako všichni ostatní. Nakouknete do jeho dětství a současného vztahu s otcem. Výborně vytvořená postava dodává románu na autentičnosti a vytváří před námi téměř živého člověka.

Spisovatel Henning Mankell sice pochází ze Švédska, ale jeho krimi příběhy se lehce liší od klasické severské krimi. Romány jsou postavené zejména na důkladné detektivní práci. Není zapotřebí tisíce vražd ani brutální mučení. Popisy jednotlivých obětí a místa činu obsahují pouze nejdůležitější informace a ušetřené místo je věnováno vyšetřování a osobnímu přístupu. Vlastně se stylem podobají spíše americkým verzím detektivek, než chladným severským krimi.

Jediným nedostatkem je pro mě závěr. Téměř po celou dobu knihy tušíme, kdo je hlavním záporákem. A nakonec to tak opravdu je. Mám rád nečekané zvraty, které Vás opravdu překvapí. V tomto případě se díky skvělé dedukci a vyšetřovaní zjistí, že za zločiny opravdu stojí daný podezřelý. Vlastně se v knize nedočkáte téměř žádného překvapení, ale zároveň si vyšetřování celou dobu udržuje vaši pozornost.

Přestože jsem lehce zkritizoval závěr knihy, rozhodně se jedná o velice kvalitní detektivku. Velkým plusem je odlišnost od ostatních severských krimi a osobitý přístup hlavního komisaře. Toho budete moci potkávat i v dalších příbězích. Již na podzim chystá nakladatelství Host další knihu ze série případů komisaře Wallandera s názvem Ve slepé uličce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!