Narozen o půlnoci aneb dílo patnáctileté české autorky

Narozen o půlnoci aneb dílo patnáctileté české autorky 

Jestli dostanete během léta chuť na českou fantasy, můžete sáhnout po knize Narozen o půlnoci – Dračí znamení. Její autorkou je Lucie Fidlerová a vyšla u nakladatelství Fragment.

Spisovatelce Lucii Fidlerové je teprve 15 let. Od blogerské vášně se dostala až k tištěné knize. Její prvotina je ve stylu fantasy. Přestože určitě není dokonalá, představuje zajímavý start spisovatelské kariéry. Vzhledem k věku autorky musíme udělit pochvalu.

Dračí skály jsou království, ve kterém přežívají kouzla. Žijí zde elfové, čarodějnice, zaklínači i draci. Králem této říše se má stát Gabriel, který se narodil přesně o půlnoci v pátek třináctého. Díky tomu je zaklínačem – umí léčit lidi či přivolávat draky.

Při porodu zemře Gabrielovi matka a otec zmizí. Vyrůstá v Dračích skalách společně s kamarádkou Nely. Na trůnu je pevně usazená zlá královna Melissa, kterou by měl Gabriel nahradit. Ta si to rozhodně nenechá líbit. V krásném údolí začnou náhle umírat lidi a objevuje se čím dál více tajemství. Gabriel a Nely se musejí pokusit zachránit Dračí skály před zkázou i zlou královnou Melissou. Podaří se jim to?

Narozen o půlnoci – Dračí znamení je fantasy román, na který mám značně roztříštěný názor. Na jednu stranu musím znovu pochválit autorku, že dokázala v 15 letech napsat poměrně dlouhou knihu. Většina dnešních dětí (mládeže) literaturu téměř nečte, natož aby nějakou sepsala.

Rozhodně se nejedná o špatnou knihu, ale zároveň má i nějaké mouchy. Příběh se čte poměrně dobře, přesto jsou znát chybějící zkušenosti a nízký věk stvořitele. Prostě poznáte, že knihu nepsal žádný zkušený autor. Poměrně mě překvapilo, že draci rozhodně nepatří k hlavním postavám. Z obálky i anotace si člověk řekne, že se jedná o další dračí ságu. Ale kromě malé zmínky na začátku se draci začínají objevovat až někde po půlce knihy. A rozhodně v dost omezeném množství. Gabriel má být se svým drakem úzce spojen, ale přesto se mu příliš nevěnuje. No uvidíme v pokračování, zda dostanou větší prostor.

Vedle hlavní postavy se nachází i mnoho vedlejších. Každá má svůj prostor a některé postupem času dostávají i větší pozornost a významně ovlivňují celý děj. Rovněž prostředí má něco do sebe a celý fantasy svět je vymyšlen zajímavě a přitahuje pozornost čtenářů. Téhle skutečnosti zase mohl pomoci nižší věk. Všichni víme, že mladší lidé mají i lepší fantasii.

Dračí znamení je první díl z této série. Díky tomu je opět velká část knihy věnována úvodu a poznávání Dračích skal. Rovněž akčnější zápletka dostává později prostor, ale v nejlepším je utnuta. To samozřejmě donutí čtenáře tohoto románu, aby si přečetli i další díl.

Narozen o půlnoci – Dračí znamení není vůbec špatná kniha. Příběh je zajímavý a i řečené chyby se dají snadno přehlédnout. Je rozhodně velice dobře, že i české autorky se poslední dobou začínají prosazovat na našem knižním trhu. Tato kniha si rozhodně našla a snad ještě najde velké množství čtenářů, zejména mladšího věku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!