Přivolávání aneb duchařina ve stylu Young Adult

Přivolávání aneb duchařina ve stylu Young Adult 

Máte chuť na duchařinu ve stylu Young Adult? Potom neváhejte a přečtěte si knihu Přivolávání od Kelley Armstrong. Jedná se o první část trilogie Nejtemnější síly. Vydalo nakladatelství Galatea.

Patnáctiletá Chloe Saundersová chodí do školy, má kamarádky a žije si svůj obyčejný život. Nečekaně se vše změní, když uvidí ve škole ducha. Samozřejmě se velice poleká a způsobí obrovské pozdvižení. Během útěku před duchem napadne i učitele. Všichni ji mají za blázna, a proto je umístěna do Lylova domova, který je speciální zařízením pro psychicky narušené děti.

Snaží se ujistit, že měla pouze halucinace a co nejdříve se vrátit do svého běžného života. Bohužel duchové jí nechtějí dát pokoj. Navíc zjišťuje, že rozhodně není jediným zvláštním dítětem v tomto domově. Ostatní spolubydlící Simon, Derek, Liz, Rae a Tori jsou děti se zvláštními schopnostmi. Dokáže se s tímto zjištěním smířit? A co po ní vlastně chtějí duchové mrtvých lidí z Lylova domova?

Vzrůstající obliba žánrů Young Adult či New Adult přináší mnoho zajímavých knih v těchto žánrech i do našich krajin. Jednou z nich je i román Přivolání od Kelley Armstrong. Tato kanadská spisovatelka rozhodně není na poli literatury žádným nováčkem, přestože se jedná o její první knihu přeloženou do češtiny. Na svém kontě již má více než 20 fantasy románů v několika sériích. Přivolání je první díl ze série Nejtemnější síly. V zahraničí již zbylé díly vyšly a měli bychom se jich dočkat i u nás.

Nyní již k samotné knize. Jedná se o úvodní část, proto je věnovaná zejména seznámení s hlavní hrdinkou a jejími problémy s nadpřirozenou mocí. Poznává nové kamarády se zvláštními schopnostmi a na základě tohoto seznámení se vyvíjí i další děj. Rozhodně tedy nečekejte akčnost od samého začátku. Přesto se postupem času tempo zvyšuje, stejně jako napínavost a strašidelnost.

Děti s nadpřirozenými schopnostmi samozřejmě nejsou nic nového, přesto stále táhnou. V této knize najdeme kouzelníka či právě hlavní hrdinku Chloe, která vidí duchy. Právě ona nás přivádí do strašidelných scén, které jsou těmi nejzajímavějšími okamžiky knihy. Popisy jednotlivých setkání s duchy jsou poměrně strašidelné a výborně vykreslené.

Přesto kniha může být klidně určená i mladším čtenářům. Postrádá větší agresivitu a násilné scény. To rozhodně nemyslím jako zápornou vlastnost. Mnohé romány v tomto žánru jsou plné násilností, občas na úkor děje. V tomto případě se soustředíme především na samotné vyprávění a popis postav i prostředí.

Již jsem napsal, že tato kniha je pojatá jako úvod do celé série. V závěru začíná příběh divoce gradovat a náhle konec. Od druhého dílu se dá očekávat více akce a především stejné množství mysterióznosti. Rozhodně se jedná o velice zajímavou duchařinu ve stylu moderních románů pro mladé. Pochválit musíme i výborně zpracovanou obálku, která zobrazuje hlavní hrdinku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!