Královna švédského krimi přichází s Andělíčkářkou

Královna švédského krimi přichází s Andělíčkářkou 

Nakladatelství Motto vydalo napínavou detektivku Andělíčkářka, kterou zařadilo mezi své nejlepší tituly. Její autorkou je zkušená švédská spisovatelka Camilla Läckberg.

Při svátečním obědě o velikonocích roku 1974 náhle zmizí z ostrova Valö rodina Elvanderových, která provozuje místní dětskou ozdravovnu. Na tábory se sem sjíždějí děti ze širokého okolí. U prostřeného stolu je nalezena pouze roční dcera Ebba. Policie nemůže přijít záhadě na kloub a Elvanderovi se nenajdou.

O mnoho let později se vrací již zmiňovaná Ebba na místo svého původního bydliště, aby dům společně s manželem Martenem zrekonstruovali. Má být začátkem jejich nového života po tragické ztrátě syna. Brzy po začátku oprav se někdo pokusí dům zapálit. Vzápětí je pod podlahou nalezeno velké množství krve a to už policisté nemohou nechat být.

Detektiv Patrick Hedström vyšetřuje žhářský útok a musí se stále vracet do minulosti. Brzy je jasné, že případ zmizení a požáru má společný základ. Patrickova žena Erika je spisovatelka, která píše zejména o různých záhadách. Zmizení rodiny Elvanderových se věnuje již mnoho let, a proto má i řadu zajímavých poznatků pro řešení těchto zločinů. Začíná obtížné vyšetřování záhady, která se stala před dlouhou dobou. Najde se po letech pachatel, který stojí za zmizením rodiny? Jsou stále naživu, nebo je někdo zavraždil?

Již osmý případy detektiva Patricka Hedströma a jeho ženy, spisovatelky Eriky Falckové, přichází na český knižní trh. Jeho autorka Camila Läckberg se propracovala mezi nejlepší švédské autorky a její knihy se pravidelně umísťují v žebříčku bestsellerů. Ani Andělíčkářka není výjimkou a nakladatelství Motto ji vysílá do světa jako svou vlajkovou loď.

Román nabízí velké množství postav, které ovlivňují hlavní děj. Od začátku se vedle současnosti dozvídáme o historii rodiny Elvanderových z úst některého zesnulého příbuzného. Toto historické vyprávění začíná již v roce 1908 a postupně se propracovává do osudného zmizení. Všechno má své místo a díky každému detailu se vyvíjí celý příběh. Jedna z hlavních postav Ebby má opravdu zajímavé příbuzné, kteří nevědomky určovali i její osud.

Nechybí detailní rozbor života ostatní postav. Detektiv Patrick musí řešit nejen svůj případ, ale i mírnit svou ženu Eriku. Ta se díky svému zájmu o případ ocitá ve velkém nebezpečí. Slovo dostává i politika a téma extremní pravice. Jedna z postav se angažuje ve straně, která tvrdě odsuzuje přistěhovalce. V knize se odehrává celá řada životních příběhů, které ovlivňují hlavní děj a vytvářejí ty vedlejší.

Román Andělíčkářka je propracovaný do sebemenších detailů, a proto si musí čtenář všímat každého slova. Rozhodně se nejedná o jednoduchou literaturu. Mozek musí šrotovat na plné obrátky a odměnou se Vám stává výborný čtenářský zážitek. Camilly Läckberg umí napsat opravdu výborné romány a přináší osvěžení do vod severské krimi.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Královna švédského krimi přichází s AndělíčkářkouKrálovna švédského krimi přichází s Andělíčkářkou
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!