Dobrodružství milovníka knih aneb Příběh o vášni ke knihám

Dobrodružství milovníka knih aneb Příběh o vášni ke knihám 

Nakladatelství Paseka vydalo knihu, která je určena všem bibliofilům. Jmenuje se Dobrodružství milovníka knih a jejím autorem je Charlie Lovett. Začtěte se do příběhu o sběratelích knih.

Hlavní zápletka začíná v roce 1995, kdy Peter Byerly přichází do půvabného antikvariátu. Jeho život se během chvíle proměnil v katastrofu, když mu náhle zemřela manželka Amanda. Odstěhoval se z Ameriky a nyní se na anglickém venkově pokouší vrátit k celoživotní vášni – sbírání a restaurování vzácných tisků. V antikvariátu otevírá svazek z 18. století o shakespearovských podvrzích a nachází tajuplný akvarel. Přestože je více než sto let starý, zobrazuje jeho zesnulou ženu Amandu. Podobnost je natolik velká, že se rozhodne přijít záhadě na kloub. Během svého pátrání objevuje knihu, která může změnit historii literární i divadelní vědy.

William Shakespeare byl jedním z nejvýznamnějších básníků a dramatiků. Z divadelních her na jeho náměty se staly celosvětově proslulé klasiky. Kdo by neznal Romea a Julii, Hamleta nebo Sen noci svatojánské. Ale opravdu napsal slavné hry Shakespeare? Debaty o autorství jeho děl se vedly a vedou dodnes. Objevilo se mnoho hypotéz o možných autorech, ať už se jednalo o Francise Bacona, Christophera Marlowa či nejčastěji o hraběte Edwarda de Vere. Právě o tomto tématu se rozhodl Charlie Lovett napsat knihu.

Peter Byerly postupně odhaluje tajemství autorství děl Wiliama Shakespeara, dozví se více o padělatelství knih i o několika tamních rodech. V knize se postupně střídají 3 časové úseky. První začíná na konci 16. století a týká se jedné osudové knihy. Právě tato kniha je středobodem celého příběhu a má hodně společného s Shakespearem. Druhá časová linka pojednává o seznámení Amandy a Petera, jeho začátcích v oddělení vzácných tisků a předčasné smrti Amandy. Jedná se o romantickou i tragickou pasáž. Třetí část se odehrává v současnosti. Odehrává se v ní příběh o objevu vzácné knihy a stopování jejího původu. Provázanost časových linek je opravdu výborná. Jednotlivé kapitoly se navzájem střídají a čtenář díky nim přichází celé věci na kloub. Jak jsem již psal dojde i na romantiku a lásku.

Jednoznačně se v tomto případě nejedná pouze o napínavý a zajímavý román. Kniha přináší poučení a znalosti z oboru historie, literatury, výtvarného umění, restaurování knih či padělatelství. Rozhodně se nemusíte bát suchých faktů či nudné teorie. Vše je do příběhu vloženo naprosto nenásilně a kniha je určená především čtenářům napínavých románů a detektivek.

Zajímavou součástí knihy je i psychologie hlavní postavy. Peter je knihomol uzavřený do vlastního světa. Nemá příliš rád společnost, na škole se snaží vyhýbat ostatním studentům. Svět knih je pro lidi s podobnou povahou jako stvořený. V mládí se o něho rodiče příliš nestarali a ani v dospělosti jejich vztah není o mnoho lepší. Najednou se seznamuje s Amandou. Zamilovanost mu přináší nové pocity i zážitky. Amanda ho občas vyvede mezi lidi, poznává její rodiče i kamarádku. Přestože se jeho svět znatelně změní, na knihy nikdy nezanevře. V jednom okamžiku je nesmírně šťastný, ale náhle ho zasáhne nejhorší možná událost. Amanda umírá a svět se mu hroutí. Opět se uzavírá do sebe a přetrhává všechny svazky. Dokonce ani knihy mu nepomáhají. Postupem času se začíná vzpamatovávat a začíná opět žít. Z tohoto popisu Vám musí být jasné, že s hlavním hrdinou se seznámíte opravdu dopodrobna.

Výtečný příběh o vzácných knihách, divadle, podvodu a životní ztrátě. Čtenář sleduje napínavé životní osudy hlavních hrdinů i postav z minulosti. Bestseller deníku New York Times, který rozhodně stojí za přečtení.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Dobrodružství milovníka knih aneb Příběh o vášni ke knihám
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!