Severské krimi trochu jinak aneb Vražda na Hallandovi

Severské krimi trochu jinak aneb Vražda na Hallandovi 

Ze severních zemí proudí velké množství krimi do celého světa. Dánská spisovatelka Pia Juul z nich svým stylem lehce vybočuje, přesto si Vás její poslední kniha Vražda na Hallandovi určitě získá.

Příběh začíná ve chvíli, kdy stárnoucí spisovatelku Bess jednoho rána probudí výstřel. Její partner je nalezen mrtvý na náměstíčku nedaleko domova. Kdo stojí za jeho vraždou? Byla jeho smrt pouze nehodou?

Ve vztahu Bess a Hallanda již delší dobu není vše dokonalé. Dceru Abby z předchozího manželství neviděla Bess deset let, svého dědečka také ne a ani s matkou nemá příliš dobré vztahy. Seznamuje se s vyšetřovacím policistou Funderem a snaží se překonávat svůj smutek a vztek. Během krátké chvíle začíná zjišťovat, že Hallanda znala velice málo. Vedl i druhý život a setkával se s jinými lidmi. Bess některé z nich poznává a snaží se získat co nejvíce informací. Podaří se jí dostat z těžké životní krize a překonat bolesti svého života?

Pia Juulová  není klasickou autorkou románů. Má za sebou několik básnických a povídkových sbírek, přesto si v Dánsku získala veliký respekt. Obdržela řadu ocenění, je členkou Dánské akademie a váženou osobností. Její poslední kniha, která u nás vyšla, nese název Vražda na Hallandovi. I tentokrát neočekávejte žádnou tlustou bichli. Přesto Vás pouhých 160 stran dokáže přesvědčit o talentu spisovatelky.

Celá kniha je postavena zejména na psychologii týkající se hlavní hrdinky. Bess Vás zavalí hromadou emocí, pocitů a nálad. Z popisu její postavy si můžete hodnověrně představit, jaký život žije nyní a žila v minulosti.  Popsat emoce není nikdy jednoduché, ale Pia Juloová je v tomto ohledu opravdu odborník. Vražda zanechá na člověku hluboké jizvy. Bess se s ní musí vyrovnat, ale není to pro ni vůbec jednoduché.

Ostatní postavy spíše doplňují dějovou linku motající se neustále okolo Bess a dokreslují samotný příběh. Vedle hlavního vyšetřovatele vraždy se můžete seznámit s Pernillou (neteř Hallanda) či sousedem Brandtem. Právě soused se po krátké době od smrti Hallanda ztrácí a přináší další trápení Bess. Navíc se nečekaně objevuje i sousedův Host a začíná po něm pátrat. Během tohoto pátrání přichází do styku s Bess a tím ovlivňuje i její život.

Vražda na Hallandovi je lehce komplikovanou knihou. Teoreticky ji můžeme zařadit do žánru detektivky, ale na druhou stranu obsahuje daleko více prvků. Ústředním bodem příběhu nakonec není samotná vražda, ale psychický stav hlavní hrdinky. Kniha se u nás zřejmě nestane nejprodávanějším bestsellerem. Nejedná se o typickou severskou detektivku. Přesto by si mohla najít řadu fanoušků, protože nabízí především pohled do duše člověka. Konec je poměrně nečekaný a některé čtenáře možná naštve. Potěšit Vás může účast spisovatelky na letošním ročníku festivalu Svět Knihy. V pátek 16. 05. 2014 od 14 hodin začne v komorním sále na pravém křídlo (balkon vlevo) představení knihy Vražda na Hallandovi. Od 15 hodin si můžete ve střední hale tuto knihu nechat i podepsat.  Posledním místem vystoupení této autorky bude Literární kavárna Řetězová, kde se odehraje Severský literární večer. Vedle ní vystoupí i Stefan Spjut (Švédsko) a Kjersti Skomsvold (Norsko).

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!