Kronika Kambionů je příběh plný tajemna, lásky i zla

Kronika Kambionů je příběh plný tajemna, lásky i zla80%

Nakladatelství Fragment vydalo během krátké chvíle hned dva výborné romány v žánru Young Adult. Po upírském Honu od Andrewa Fukudy přichází další série Kronika Kambionů, kterou má na svědomí autorka Jaime Reed.

Mladá dívka Samara pracuje v knihkupectví a žije si svůj obyčejný život. Vzhledem k matčiným obavám ani neflirtuje s chlapci, ale má několik blízkých kamarádek. Spolu s ní pracuje i okouzlující mladík Caleb. Jeho přitažlivost pro ostatní ženy je až nepochopitelná. Samara zahlédne Caleba líbajícího jednu zákaznici. Žena je posléze nalezena s infarktem. Samara cítí, že něco na Calebovi není v pořádku. Pokouší se přijít na jeho tajemství a díky tomu se dostává do světa Kambionů.

Kambioni jsou lidé, kteří v sobě nesou démona. Díky tomu jsou nesmírně přitažliví pro opačné pohlaví, ale zároveň i vysoce nebezpeční. Postupem času poznává Samara i další Kambiony a zjišťuje, že svět těchto lidí není vůbec jednoduchý. Přestože to původně neměla v plánu, její city ke Calebovi jsou stále silnější. Hrozí jí veliké nebezpečí a navíc se do problémů dostává i její matka. Dokáže sebe i matku ubránit před nečekanou hrozbou? Prožije svou první a možná osudovou lásku?

Americká spisovatelka Jaime Reed přichází se svým úspěšným debutem na Český knižní trh. Přestože nová série v žánru Young Adult s názvem Kronika Kambionů není o upírech, její podobnost s velice populárním Stmívání je patrná během celého příběhu. Holka se seznámí s klukem, který je lehce podivný a neodolatelný. Postupem času poznává jeho stinné stránky a přichází boj v rámci vlastní rodiny (v případě Stmívání v rámci upírského klanu).

Již v úvodu jsme napsali, že se jedná o první díl nové série. Právě díky tomu se kniha rozjíždí v lehce pomalejším tempu. Na začátku přichází seznamování s hlavní hrdinkou Samarou a jejím životem. Jedná se o normální holku, přestože zatím nemá žádný intimní život. Poměrně úspěšně se jí daří odpálkovávat kluky a prakticky na tom staví svou image. Posléze vstupuje do děje Caleb, který je jejím přesným opakem. Je o dva roky starší a jeho sexuální život již něco prožil. Se stejným úspěchem se mu daří přitahovat ženy. Po postupném seznamovaní a odhalování tajemství přicházejí akčnější části až v druhé polovině knihy. I toto má román společné se Stmíváním.

Přestože není román zcela originální, nabízí zajímavou kombinaci romantiky, napětí a fantasy. Spojení člověka s démonem sice není novinkou, ale přesto je celý svět Kambionů vymyšlený poměrně dobře. Zajímavé je i pracovní prostředí – knihkupectví. Konečně se příběh neodehrává na střední škole. Postavy zůstavájí mladé, ale jejich svět nejsou jen nekonečné večírky (pár se jich stejně najde).

Z mých slov to vypadá, že knihu spíše haním. Rozhodně nemůžu říct, že by mě její čtení nebavilo. Výtky jsou směřované zejména na podobnost s již zmiňovanou sérií od Meyerové. Samotná kniha je napsána velice dobře a kvalitou se vyrovná slavnějšímu předchůdci. Jestliže Vás bavilo Stmívání, rozhodně neváhejte s četbou Kroniky Kambionů. Jsem velice zvědavý, zda se pokračování ponese v podobném duchu, nebo se posune jiným směrem.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!