Jo Nesbo nadále vládne severské krimi

Jo Nesbo nadále vládne severské krimi100%

Nejprodávanější knihou z březnového Velkého knižního čtvrtka se podle očekávání stal nový román Červenka od Jo Nesboa. Již 3. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi opět ukazuje obrovský talent tohoto spisovatele. Vyšla u nakladatelství Kniha Zlín.

Píše se rok 1944 a po celém světě zuří druhá světová válka. V zákopech u Leningradu bojuje v německých uniformách i několik Norů. Jeden z nejodvážnějších, Daniel Gudeson, je zastřelen a uložen do masového hrobu. O něco později se ve vídeňském lazaretu objeví muž, který o sobě tvrdí, že je Daniel Gudeson. Zamiluje se do ošetřovatelky Heleny, ale následně dostává povolání od wehrmachtu. Nezbývá mu nic jiného, než utéct pryč.

O mnoho let později se po ulicích Osla prochází nemocný stařec. Lékař mu právě sdělil diagnózu, která ho odsuzuje k smrti. Ještě předtím musí splnit jednu misi.

V téže době Harry Hole nedopatřením postřelí agenta americké tajné služby během návštěvy prezidenta. V rámci uklidnění situace je přeložen (uklizen) k tajné službě. Dostává na starost bezvýznamný případ pašování zbraní v neonacistickém prostředí, který se promění ve velice závažnou situaci. A Harry Hole musí opět zasáhnout.

Knihy od největší ikony severského krimi Jo Nesboa jsou vždy velice očekávaným artiklem. I tentokrát se čtenáři dočkali velice zajímavé detektivky, která je nenechá ani na chvíli vydechnout.

Příběh se odehrává napříč minulostí i současností. Některé kapitoly popisují dění z roku 1944 a ostatní plynně přecházejí do současnosti. Toto spojení je pro děj velice důležité. Již jste určitě pochopili, že jedním z hlavních témat je druhá světová válka, nacisti i neonacisti.

Válečné období přitahuje stále pozornost mnoha lidí. Bohužel o něco více aktuální je i téma neonacismu. Po celém světě fungují většinou uzavřené neonacistické skupiny. Kniha přivádí čtenáře mezi tyto lidi a nechává je hlouběji proniknout do dané problematiky. V příběhu se spojují opravdoví nacisté, kteří se účastnili bojů a současní stoupenci hnutí. Toto spojení je pro knihu velice zajímavé. Harry Hole musí zjistit informace o norských frontových vojácích, aby mohl najít vraha. Zároveň se může jednat i o některého současného neonacistu. I tato skupina lidí se stává pro Harryho  terčem průzkumu.

Hlavní postava je opět výborně vykreslena i se všemi svými neduhy. Jeho největším přítelem je alkohol, který mu může značně zkomplikovat život. Přesto zůstává jedním z nejlepších vyšetřovatelů v Oslu. Během příběhu dochází i k zamilování. I láska může ovlivnit kariéru policisty.

Největším kladem je propracovanost děje. Každou stránku a sebemenší detail si musí čtenář zapamatovat, aby neprošvihl geniální zakončení příběhu. Ale nebojte se. Autor nakonec vše důkladně vysvětlí. Celou knihu nebudete mít potuchy, kdo je skutečným záporným staříkem. Až na konci se celá věc rozuzlí a následně opět zjistíte, že je vše úplně jinak.

Pro některé čtenáře může být právě lehká komplikovanost negativem. V románu jsou desítky postav a musíte neustále sledovat jejich počiny. Ale právě díky tomu je tento autor na špici severské krimi.

Jo Nesbo opět nezklamal a Červenka se bezpečně zařadila mezi autorovy mimořádné knihy. Přečtete ji téměř jedním dechem, opravdu se díky své zajímavosti čte velice dobře. V současné době stále patří severní krimi mezi nejoblíbenější literaturu. V tomto žánru vychází velké množství knih. Ale jen velice těžko se některá z nich dostává na úroveň tohoto velmistra.

Poznámka: Kniha již jednou u nás vyšla, ale její autor tehdy nebyl příliš známý v našich končinách. Proto neměla příliš velký úspěch. Nového vydání se během tří dnů prodalo přes dvacet tisíc kusů.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Jo Nesbo nadále vládne severské krimi
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!