Strašidelné počtení aneb prvotina od Cat Wintersové

Strašidelné počtení aneb prvotina od Cat Wintersové90%

Nakladatelství Jota vydalo knihu, která Vás nenechá usnout. Autorkou je Cat Wintersová a její prvotina se jmenuje Ve stínu černých ptáků.

Děj románu se odehrává na konci první světové války v roce 1918. V kalifornském San Diegu řádí smrtící chřipka, která tvrdě zasahuje již značně pochmurné obyvatelstvo. Většina mužů odešla do války a jejich ženy nyní musí čelit této nebezpečné nemoci. Šestnáctiletá Mary Shelley Blacková se náhle ocitla bez rodičů, a proto odjíždí za svou tetou právě do San Diega.

V této době se daří podvodným fotografům duchů, kteří využívají žalu pozůstalých. Jedním z nich je i bratr jejího milého Stephena Emberse Julius, který díky smutku získává velké množství klientů.

Stephen Embers umírá ve válce, a proto se Mary Shelley vystaví v bouři bleskům a na chvíli umírá. Po návratu mezi živé zjišťuje, že se podstatně změnila. Cítí chuť emocí a dokáže komunikovat se Stephenovým duchem. Ten nemůže odpočívat v pokoji, protože ho mučí tajemní obrovští černí ptáci. Dokáže mu Mary Shelley pomoci?

Kniha Ve stínu černých ptáků je postavena na dvou aktuálních tématech. Prvním je blížící se vydání pokračovaní Sirotčince slečny Peregrinové, kterému se svou strašidelností i tajuplností lehce vyrovná. Druhým tématem je první světová válka. V letošním roce oslavíme sto let od začátku tohoto celosvětového konfliktu. Pomocí beletrie se může tato historická událost dostat i ke čtenářům, kteří si nepotrpí na odborné publikace.

Nyní již k samotnému románu. Jedná se o prvotinu spisovatelky Cat Wintersové. A musíme hned na začátku říct, že rozhodně velice nadějnou. Celý příběh je postaven na krutostech války, smrtelné chřipky a spiritismu. Autorka výborně popisuje období války i nemoci. Líčí příznaky chřipky do přesných detailů, díky čemuž si čtenář lehce představí její průběh. Ve vzpomínkách Stephena se dostáváme do francouzských příkopů a sledujeme umírání mladých vojáků.

V knize se hlavní hrdinka setkává s duchem svého milého a snaží se mu pomoci.  Jeho bratr fotí fotografie, na kterých se mají objevovat mrtví pozůstalí fotografovaných lidí. Při těchto situacích dochází ke strašidelným chvilkám, které čtenářům možná způsobí zlé sny. Spisovatelka bravurně vylíčila děsivou atmosféru a dokázala ji přenést do tehdejší příšerné doby. Kapitoly jsou přiměřeně dlouhé a román příjemně plyne. Kniha má značně depresivní nádech, proto její čtení nedoporučujeme citlivějším lidem.

Nedílnou součástí knihy jsou rovněž fotografie, které dokreslují obrázek o chřipce, válce a duchovnu. Jedná se o černobílé fotky, které byly vybrány z několika archivů. Nalezneme rovněž několik amerických propagandistických plakátů, které se zaměřují na podporu armády USA.

Základní informace ke knize vycházejí ze skutečných událostí. Spiritismus opravdu měl v danou dobu popularitu a chřipka opravdu postihla Ameriku. Spisovatelka vycházela i z příběhu o fotografování víl, který se objevil v jedné z epizod seriálu Věřte – nevěřte.

Ve stínu černých ptáků je velice čtivý a nadprůměrný román. Druhý román Cat Wintersové vyjde v originále již na podzim tohoto roku. Doufejme, že se dostane i na pulty českých knihkupectví, a že bude dosahovat minimálně stejných kvalit. Tento debut totiž rozhodně stojí za přečtení.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Strašidelné počtení aneb prvotina od Cat Wintersové
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!