Průvodce protektorátní Prahou nabízí velkou porci znalostí

Průvodce protektorátní Prahou nabízí velkou porci znalostí90%

V nakladatelství Academia vyšel dotisk faktografické knihy Průvodce protektorátní Prahou od Jiřího Padevěta. Už po vyprodaném prvním vydání bylo jasné, že se nejedná o žádnou tuctovou historickou literaturu.

Publíkací zabývajících se druhou světovou válkou vychází každý rok opravdu hodně. Tato temná událost dějin stále šokuje miliony lidí po celém světe. Přesto se občas najde kniha, která nezapadne mezi hromadu ostatních a získá si pozornost ze strany čtenářů i historiků. A právě tímto příkladem je Průvodce protektorátní Prahou. Již vyšlo několik knih zabývajících se touto tématikou – například Praha ve stínu hákového kříže od Jana Kaplana. Ovšem žádná nepřišla s tak podrobným popisem a nebyla důkladně doplněna o mnoho dobových fotografií. Na celkové ploše více než 800 stran najdetre opravdu mnoho zajímavých informací.

Kniha je rozdělena podle pražských mětských částí. Jednotlivé části obsahují informace k určitým ulicím, které zanechali výraznější stopu v dějinách. Samozřemostí je důkladnější popis nejznámějších míst, ke kterým patří Staroměstké či Václavské náměstí nebo Pražský Hrad. Texty jsou zaměřené především na pražský odboj či kulturu. Dočteme se, kde bydleli a scházeli se jednotliví odbojáři. Věděli jste, že v hotelu Alcron byl při své návštěvě v Praze ubytován Joseph Goebbels? Kulturní život je popsán například v několikastránkovém popisu Lucerny.

Velikou pochvalu zaslouží i výběr doprovodných fotografií. I když některé záběry vybombardovaných budov Vás jistě rozesmutní, stále je potřeba si tyto události připomínat. Klášter v Emauzích, Staroměstské náměstí či Rašínovo nábřeží po náletech opravdu rozesmutní každého člověka, který zná tyto budovy v současnosti. Neméně depresivní jsou i fotografie nacistů pochodujících po Karlově mostě nebo Staroměstkého náměstí s nacistickou výzdobou. Fotografií je opravdu veliké množství a výborně poslouží k pochopení tehdejší doby. Neméně důležitou součástí jsou i různé texty a a dokumenty. Můžete najít dobové obálky časopisů, dobové vyhlášky, dopisy nebo propagační materiály. Nesmíme zapomenout ani na velké množství map. Nacházejí se na začátku každé kapitoly, ale i v samotném textu.

Průvodce protektorátní Prahou je atlasem, který asi nebudete číst od začátku do konce. Zajímavé může určitě být porovnání budov v minulé a současné době. Můžete si libovolně hledat ulice a přečíst si, kdo zde bydlel či co se zde stalo. Na konci knihy je seznam pramenů a literatury a zejména výborně zpracovaný jmenný rejstřík, místní rejstřík, rejstřík německých názvů a věcný rejstřík. Stanou se Vám opravdu dobrou pomůckou při studování.

Co dodat? Kniha je výborně zpracovaná a všechny její části jsou důkladně promyšlené. Pro čtení je lepší mít už nějaké znalosti z období druhé světové války, ale nabídne i mnoho poučení nezkušeným začátečníkům.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!