Fotografové skupiny 28 v MÁNESU společně s Antonínem Kratochvílem od 1.6.2010

Fotografové skupiny 28 v MÁNESU společně s Antonínem Kratochvílem od 1.6.2010 

Skupina 28 (www.28mm.cz), volné sdružení fotografů, byla založena v roce 2009. Základním impulsem byl workshop v Lednici na Moravě, kde se budoucí členové sešli při společném fotografování tématu Portrét - Pod povrchem. Fotografickou dílnu vedenou světoznámým českým fotografem žijícím v New Yorku Antonínem Kratochvílem pořádalo sdružení SMPW (SOUTH MORAVIA PHOTOWORKSHOP). SMPW založila Michaela Cibulková (fotografka a podnikatelka) spolu s fotografy Antonínem Kratochvílem a Jiřím Turkem. Po týdenní společné práci se začala formovat budoucí skupina 28. V prosinci 2009 vydává 28 publikaci POD POVRCHEM s jednotlivými profily fotografů a dokumentací atmosféry workshopu.

Jedenácti zakládajícími členy skupiny jsou fotografové Åke Ericson (Švédsko), Jiří Havrda, Michaela Hrubá, Jana Hunterová, Petr Kadlec, David Mužík, Alena Nováková, Petr Ovčáček, Jana Rašková, Irena Vězdová (všichni ČR) a Gerald Y. Plattner (Rakousko). Devět z nich bude od 1.6. do 30.6.2010 vystavovat v pražské Výstavní síni Mánes výběr fotografií. Edit provedl A. Kratochvíl, který zde jako hlavní vystavovatel představí své Moskevské noci.

Vizí skupiny 28 je fotografie jako obraz zachycující vlastní vnitřní příběh, příběh naznačený, nedokončený. Je to okamžik proniknutí pod povrch, do křehkého meziprostoru na hraně existence a nebytí. Je to možná jen část okamžiku mapující pocit či rozpoložení, které jsou vzápětí nezvratně změněny. Fotografie je napětí a tajemství, světlo a stín. Je třeba počkat, až se změní fazóna, na vteřinu zmizí maska a odkryje se pravda.

Mezi aktivity skupiny 28 patří společná práce na fotografických projektech, účast na mezinárodních workshopech (mimo České republiky např. Černobyl,  Sighisoara v Rumunsku a další), ale i komerční práce na objednávku (reportáže, dokumentární soubory produktové fotografie, firemní propagace).

Po společné výstavě v roce 2009 v Lednickém hotelu MY HOTEL proběhla v dubnu tohoto roku výstava s názvem POD POVRCHEM ve Fakultní nemocnici Brno. 28 dále připravuje pro letošní a příští rok výstavy například na zámku ve  Valticích, v Beskydském divadle v Novém Jičíně nebo v Galerii U Rytíře v Liberci.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Fotografové skupiny 28 v MÁNESU společně s Antonínem Kratochvílem od 1.6.2010Fotografové skupiny 28 v MÁNESU společně s Antonínem Kratochvílem od 1.6.2010Fotografové skupiny 28 v MÁNESU společně s Antonínem Kratochvílem od 1.6.2010
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!