Začíná Designblok 2013 - hlavní výstavní prostor je na Nákladovém nádraží Žižkov

Začíná Designblok 2013 - hlavní výstavní prostor je na Nákladovém nádraží Žižkov 

Designblok 2013 letos oslaví své 15leté výročí a bude probíhat celkem ve čtyřech prostorech až do neděle. Celé město bude žít také doprovodným programem prostřednictvím pražských galerií, obchodů, butiků a showroomů.

Hlavním výstavním místem bude Nákladové nádraží Žižkov, které nabídne prezentace výrobců a firem a také výběr českých designérských škol. Skladové haly z 30. let naplní novinky produktového designu, nábytku a svítidel. To vše doplní prezentace v šestnácti vagónech na funkčním kolejišti. V Openstudiu Kafkův dům budou návštěvníci moci obdivovat prezentace designérů, módních návrhářů a šperků. Koncept Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci zase nabídne výstavy na pomezí umění a designu jak od českých, tak zahraničních hostů. V kostele sv. Šimona a Judy se budou od středy odehrávat módní přehlídky v rámci Designblok Premier Fashion Week.

Jaký program čeká návštěvníky Designbloku?

V pondělí se odehraje Den profesionálů určený médiím a odborné veřejnosti, které umožní prohlédnout si Superstudio Nákladové nádraží Žižkov. Většina expozic po městě se však již v první den otevírá i veřejnosti.

Úterý otevře všechny budovy Designbloku konečně také široké veřejnosti, a to v 10 hodin. Večer bude patřit tradičně Holešovicím, kde otevřou své prostory pro koktejly a prezentace novinek Konsepti, Artemide, Lasvit, nebo galerie Křehký.

Středa přináší hned dvě akce v kavárně Openstudia Kafkův dům. V 11 hodin se zde odehraje Design Talk moderovaný Davidem Kalistou na téma Nejúspěšnější projekty českého designu za posledních 15 let s Maximem Velčovským, Lucií Koldovou, studiem Olgoj Chorchoj a dalšími hosty. Ve 13 hodin zde budou vyhlášeny Ceny šéfredaktorů Designbloku, které mají za cíl upozornit veřejnost na to nejlepší, co tento týden přináší. V 18 hodin se odehraje vernisáž projektu Flowers for Slovakia v karlínském showroomu Vitra, který představuje kolekci mladých slovenských designérů zpracovávající téma rustikálního nábytku ve spojení s klasickým designem Vitry.

Ve středu také začínají módní přehlídky v rámci Designblok Premier Fashion Week. Program v kostele sv. Šimona a Judy bude zahájen přehlídkou Designblok Fashion Talent Card v 18 hodin, ve 20 hodin pak pokračuje Monika Krobová a ve 21 hod. Miro Sabo.

Ve čtvrtek v 17 hodin zahájí ve své budově výstavu Vysoká škola umělecko-průmyslová škola v Praze a doprovodí ji debatou s vystavujícími absolventy. Kostel nabídne módní přehlídky ELLE Talent Card, Kláry Nademlýnské a Hany Havelkové.

V pátek se mohou návštěvníci těšit na Fashion Talk na téma Budování módní značky, který proběhne v kavárně Openstudia Kafkův dům v 11 hod. Velice očekávanými hosty zde budou renomované vlámské duo A.F.Vandevorst, baskický módní návrhář Roberto Lopéz Etxeberria, excentrická Henriette Tilanus, módní grand designérka roku 2012 Hana Zárubová, Klára Nademlýnská a další. Ve 13 hodin na tomtéž místě proběhne neméně zajímavý Art Talk s tématem Nejúspěšnější projekty současného uměleckého designu. Za mikrofonem zde zasedne François LeBlanc z pařížské Gallery S. Bensimon, Martin Rinderknecht z berlínské Helmrinderknecht, holandský umělec Hans Van Bentem a další hosté.

Nová budova vydavatelství Economia v Karlíně se v pátek odpoledne otevírá veřejnosti, která má tak možnost nahlédnout do místa, kde vznikají Hospodářské noviny, a zároveň zavzpomínat na surovou podobu této haly z dob, kdy se v ní konal Designblok.

Kostel sv. Šimona a Judy v pátek představí návrhářku Zhannu Belskayu v 17 hodin, o hodinu později nejnovejší kolekci značky Pavla Brejchy a Katariny Král PBL Prague, ve 20 hodin pak Moniku Drápalovou a ve 21 hodin speciální blok Fresh from Flanders, který nabídne kolekce návrhářů Van Hongo a Katrien van Hecke.

Sobota patří nákupům módy a šperků českých i zahraničních návrhářů na Pop-up shopu v kavárně Openstudia Kafkův dům, který se koná po celý víkend. Do kostela sv. Šimona a Judy mohou návštěvníci vyrazit na módní přehlídky již odpoledne, těšit se mohou na módní souboj ateliérů pražské VŠUP, na speciální Diploma Selection, která představí Henriette Tilanus, Loekie Mulder, Lilly Ingenhoven a Kyrila Buhowskeho. Představí se také Cockerel, baskický návrhář Roberto Lôpez Etxeberria a české módní hvězdy Hana Zárubová a Liběna Rochová.

Designblok 7. -13. 10. 2013

Superstudio Nákladové nádraží Žižkov, Želivského 2
Openstudio Kafkův dům, nám. Franze Kafky 3
Art House Colloredo-Mansfeldský palác, Karlova 2
Kostel sv. Šimona a Judy, Dušní ulice

| sharulinda Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!