Astronautalis & band v Brně. Whisky bez ledu a tak trochu jiný rap

Astronautalis & band v Brně. Whisky bez ledu a tak trochu jiný rap100%

V neděli 28. dubna vystoupil v brněnském divadelním a koncertním prostoru Kabinet múz americký rapper Astronautalis. Těm, kterým toto jméno něco říká, musí být jasné, že označení „rapper“ je v tomto případě příliš omezeným pojmem pro popis vší nespoutanosti, kterou v sobě tento řečnický polobůh skrývá a následně prská a potí na své oddané fanoušky pod pódiem. V Brně vystoupil již poněkolikáté, tentokrát si však na svou jarní euro tour vzal jako podporu sekundující živou kapelu. A že jim to šlape a rozhodně netrpí jarní únavou, o tom nebylo pochyb!

Jednatřicetiletý Andy Bothwell z Floridy, známější pod svým pseudonymem Astronautalis, je jedním z těch těžko zaškatulkovatelných interpretů, kteří jdou svým experimentováním za hranice jednotlivých hudebních stylů. Nejčastěji je jeho tvorba označována jako alternativní hip hop, prolínající se s prvky indie rocku. Astrův talent vyklíčil z floridského hiphopového undergroundu, kde začínal jako účastník battlů a vynikal svými chytrými a vtipnými rýmy a schopností pohotově improvizovat. Nic z toho jej ani po letech neopustilo, jen mu prostor hiphopové subkultury byl příliš těsný, a tak si vytvořil nový a jedinečný styl, ušitý sobě na míru. V současnosti je autorem čtyř studiových alb, přičemž první (You and Yer Good Ideas) mu vyšlo v roce 2003. Na koncertě v Brně zazněly především songy z prozatím posledního alba This Is Our Science (2011).

Role icebreakerů se tentokrát zhostili pražští Kyklos Galaktikos. Původně grupa tvůrčích lidí, organizujících taneční a divadelní představení, performance, hudbu i koncerty, se v roce 2011 ustálila do podoby hudební skupiny, která se snaží stejně jako Astronautalis přesahovat práh klasického hip hopu. Bohužel se ocitli v nevděčné pozici předskokana, nebo spíš „přeskokana“, kterého by většina natěšených Astro-fans raději přeskočila. Je třeba ocenit neotřelé samply, zajímavé texty (album Osa dobra volně ke stažení na webu) i parádní triko s nápisem Furt Kofein, ale nevýrazné hlasy obou emcees přítomné moc nerozhýbaly. Ptala jsem se sama sebe, jestli to nemůže být způsobeno žánrovou nevyhraněností publika. Přece jen nešlo o typicky hiphopovou akci. Pochyby se však rozplynuly s okamžikem, kdy se na pódiu objevil ten, na kterého všichni čekali, a klima se rázem proměnilo v energickou bouři.

Astronautalis nekompromisně káže a vám se chce konvertovat na jeho víru.

Astronautalis vystupoval v České republice i v Brně již několikrát a vždycky si vystačil na pódiu sám s mikrofonem. Letos si na tour po menších i větších evropských klubech přivezl dva kumpány (Oscar – el. kytara, Mo - bicí). Od začátku prostorem klubu svištěla energie z pódia všemi směry. Všichni se takřka okamžitě nechali strhnout a proměnili se v jednolitou pulzující masu. „Holy cow, it’s hot!“, zaznělo po chvíli od Andyho, který se v průběhu koncertu lehce posilňoval svým oblíbeným nápojem – whisky bez ledu. Přiznal, že když jí vypije víc, komunikuje už pouze v rýmech. Jednotlivé songy pak prokládal pohotově vtipnými a lehce ironickými hláškami a dokázal publikum několikrát rozesmát. Sympaticky skromné bylo i to, že nemohl uvěřit, že na jeho show v Brně bylo už týden dopředu vyprodáno. Ale není se čemu divit. Astronautalisova živá vystoupení jsou nesrovnatelně lepší než samotný poslech desky.

Když sledujete Astronautalise při jeho dramatickém výkladu, jak se mu v napjaté tváři začnou objevovat první kapky potu, se kterými po celou dobu statečně bojuje látkovým kapesníkem, začnete mít pocit, že ten člověk snad musí být víc naživu než vy. Ztrácíte se v tempu řeči, nejde rozumět všemu, ale to nevadí. „If you know the words, scream the lungs out! If you don’t know the words, scream the lungs out!“ Pokládá se do odříkávání textu tak, že ke konci už sotva popadá dech. O tom, že umí a rád improvizuje na jakékoli téma, přesvědčil ke konci, když byl schopen utvořit smysluplný text z kombinace slov: owl, hot dog, Chumbawamba a Tegan and Sara fainting fans. :-)

Astronautalis nekompromisně káže a vám se chce konvertovat na jeho víru. Osobně věřím hlavně v to, že zase přijede. Do České republiky se totiž vrací rád. Jak sám říká, tady si lidi jeho koncerty umí užít (což Brno jednoznačně potvrdilo). Ani vy byste si to příště neměli nechat ujít. Na tohle puštění žílou nepotřebujete být hiphopeři. Tohle je přesně ta čistá síla, když se do toho někdo pořádně položí. „Follow me tonight, I’ll show you what’s it like to be alive.“

Info navíc: 1. května máte ještě možnost zastihnout Astronautalise a band v pražském Lucerna Music Baru. Případně pak 2. května v Mumii v Ústí nad Labem, což bude poslední koncert v ČR v rámci evropské tour 2013.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!