Jihočeský baletní soubore, Na scénu!

Jihočeský baletní soubore, Na scénu!90%

Nově nastudovaný taneční trojvečer Atilly Egerháziho a Mária Radačovského přilákal do Jihočeského divadla diváky na hravost až cirkusovou rozjívenost, ale i velice originální taneční analýzu partnerských vztahů i metaforu boje s rakovinou.

Vyvážené představení, kdy odlehčené téma střídalo drsné životní události, zpracoval z části Radačovský (šéf Baletu Bratislava), který již s Egerházim spolupracoval na choreografiích divácky úspěšné inscenace moderního tance Bolero.

V choreografii Suzan vzdává hold své přítelkyni, která překonala rakovinu. Strach ze smrti je všudypřítomný, ruce nemoci ji unášejí neznámým snem, ničivý kašel se vrací. To vše za doprovodu krásné a smutné hudby Gustava Mahlera. Duet Lindy Schneiderové a Zdeňka Mládka silou svého příběhu spolehlivě utiší jakékoli pochybnosti přicházející na začátku, kdy neznámý hlas souboru teatrálně zavelel: Na scénu! a z jeviště se stal na malou chvíli paskvil.

Mužská část souboru si už v představení Bez gravitace oblíbila ženskou roli; vychutnávají si i zde v choreografii Rozladěné předvádění v dlouhých sukních a hraní si na povrchní křehkost. Ženy naproti tomu vykračují sebevědomě v kravatách a nic je nezastaví. V závěru se choreografie stočí v pantomimu partnerské komunikace, která rozesměje celý sál svou dokonalou výstižností.

Po komponovaném večeru Bez gravitace přichází jihočeský baletní ansámbl s dalším neotřelým projektem, který jistě zaujme diváky otevřené novým způsobům tanečního sdělení, zejména propojení moderní baletní choreografie s tanečním divadlem – humoreskou.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Jihočeské divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!