Marian Jelínek, Jiří Kuchař: Motivace. Mýtus dnešní doby

Marian Jelínek, Jiří Kuchař: Motivace. Mýtus dnešní doby 

Zajímavá publikace, která už jen svým názvem může zvednout tlak příznivcům pozitivního myšlení, afirmací a nejrůznějších psychologicky kladně naladěných směrů. Důvody našich motivací k čemukoliv však mohou být různé. Autoři tu rozvíjejí doslova chobotnici nejrůznějších úhlů pohledu.

Takže prý všechny ty motivační knihy jsou úplně k ničemu? Něco rádoby moderního, co z nás tahá peníze i energii? Je pozitivní myšlení pouhý mýtus? Na tyto otázky hledají oba autoři odpověď.

Odpověď nenacházím...

Ale vůbec to není chyba. Kolik lidí, tolik úhlů pohledu. Motivovat nás mohou nízké pudy stejně jako vznešené cíle, můžeme moc chtít něco vlastnit, něco ovládat, velmi silnou motivací je strach, že budu ovládán. Zdánlivě neslučitelná témata se tu probírají - od sportu až po zamyšlení nad duchovními cestami i psychologickými situacemi. Vše je propojeno, celý náš život, ať je jakýkoliv, je jednou velkou motivací. Několik kapitol této knihy vás donutí k zamyšlení.

Marian Jelínek (1963)

Je expert na kondiční přípravu, diplomovaný trenér a absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu UK. Má doktorát z kinantropologie. S aktivní hokejovou kariérou skončil po úrazu v roce 1993. Šest let pracoval jako trenér v Německu. V roce 2005 působil jako asistent trenéra národního  Na po týmu České republiky, který vyhrál titul mistrů světa.  Se Spartou Praha získal v letech 2006 a 2007 extraligový titul. Kromě své trenérské činnosti přednáší a působí jako nezávislý poradce pro mentální přípravu.

Jiří Kuchař (1960)

Absolvoval Stavební fakultu ČVUT a pracoval jako mezinárodní expert v oboru podzemních vod. Od roku 1991 působí jako nezávislý žurnalista a spisovatel. Pět let se systematicky zabýval pátráním po sbírce Adolfa Hitlera v České republice a ve dvoudílné knize odkryl dosud neznámé aspekty a okultní význam umění ve třetí říši. Pravidelně publikuje v měsíčnímu Regenerace.

Tým autorů, který spolu publikuje již od roku 2006 má za sebou také knihu, která se jmenuje Úspěch a jeho spirituální dimenze s podtitulem Mýtus, fikce, skutečnost. Tu jsem nečetla, ale o to víc jsem byla zajímavá na pojednání, která by mě měla snad přesvědčit, že i motivace je mýtus?

Ne, motivace není mýtus, motivace je přirozená součást lidského bytí a je tak silná a rozmanitá, že od věků láká k rozebírání, hledání cest a práci s ní.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Marian Jelínek, Jiří Kuchař: Motivace. Mýtus dnešní doby
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!