Jan Boněk: Málo známé památky starého Egypta. Jedinečné!

Jan Boněk: Málo známé památky starého Egypta. Jedinečné! 

Doc. Mgr. Jan Boněk je dramaturg, dokumentarista a televizní režisér. Když spojí 25 let zájmu o egyptskou historii společně s průkopníkem egyptologie v Čechách a zaměří se často na místa, jež jsou veřejnosti nepřístupná, musí vzniknout jedinečná publikace.

Je to knižní dokument nesmírně čtivý, plný informací a kvalitních fotografií. Více než 300 stran, zajímavě rozdělených částí a přiměřeně dlouhých kapitol se postará o to, že tuto knihu možná v ruce podržíte i tehdy, když vás Egypt moc nezajímá.

Pokud ano, je to pokladnice nových informací a hlavně velmi cenných fotografií, mnohá místa jsou dostupná pouze vědcům. Taky se tu můžete setkat s kobrami, zapadnout do písku a vůbec, při svých cestách tato dvojice autorů zažívala někdy roztodivná dobrodružství. Kniha je sice tak trochu cestopisem, ale stále ji vnímám více jako cenný obrazový a historický dokument. Jejich vlastní fotografie jsou někdy doplněny historickými či fotografiemi jiných autorů a mozaika se tak stává ucelenou.

„Když devadesát mužů na okraji Dáchly ve stínu chrámu Dér e-Hagar odpočívalo před nebezpečnou cestou, podle tehdejšího zvyku ti nejvýznamnější z nich vyryli svá jména, včetně jmen svých sluhů, do jednoho z předních sloupů. Mimochodem, dnes se tyto nápisy nacházejí hodně vysoko, neboť chrám byl tehdy ještě zasypaný spoustou písku. Po doplnění zásob vstoupili do pustin. Nikdo z nich netušil, že budou muset hned dvakrát překonávat skoro stometrové duny. Pro stohlavou velbloudí karavanu to byl vysilující úkol. Ve svých vzpomínkách Gerhard Rohlfs uvádí:

Ještě nezdolali ani čtvrtinu cesty, a už byli se silami na dně. Zbytečností se sice zbavili, nicméně jim docházela voda. Návrat přes duny byl zhola nemožný.  A pak se stal zázrak. Shodou mimořádných okolností začalo pršet. Tři dny a tři noci. Takový liják se zde spustí jednou za dvacet, možná třicet let.“

Prof. PhDr. Miroslav Verner, DrSc.                                                                                                                            

Se narodil roku 1941 v Brně. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudoval egyptologii a prehistorii. Do Egypta, v rámci Núbijské záchranné akce UNESCO, se poprvé dostal roku 1964. Od roku 1966 pracuje v Českém egyptologickém ústavu FF UK, v sedmdesátých letech byl jediným představitelem oboru na Univerzitě Karlově. Na počátku osmdesátých let byl pověřen vedením ústavu. Od roku 1993 je profesorem; kromě toho je hostujícím profesorem na univerzitách v Hamburku a ve Vídni a členem řady mezinárodních egyptologických společností. Vydal řadu odborných monografií, zásadním způsobem se podílí na popularizaci egyptologie v tisku, rozhlase a televizi.

Doc. Mgr. Jan Boněk

Se narodil roku 1945 v Praze. Na filmové a televizní fakultě AMU vystudoval dramaturgii a režii dokumentární tvorby. Absolventský ročník dokončil na filmové škole v Helsinkách. Pracuje jako televizní režisér. Za svůj profesionální život natočil několik stovek dokumentárních projektů, svůj zájem soustředil na historii a od roku 1986 věnuje hlavní pozornost popularizaci egyptologie. Jeho pořady s touto tématikou viděli diváci v řadě zemí světa.

Toužíte-li po neobyčejné výpravě do Egypta na místa, která nejsou prošlapána turisty, je tohle jedinečná příležitost.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!