Balada pro celou dědinu už naposledy

Balada pro celou dědinu už naposledy100%

V Jihočeském divadle finišovalo představení Rok na vsi na motivy bratří Mrštíků. Bezmála tříhodinovou výpravu na venkov předminulého století v dramatizaci Břetislava Rychlíka mohli diváci naposledy zhlédnout minulý pátek.

Ve hře, která si zachovala původní archaický ráz a nebyla ani na chvíli narušena moderními vsuvkami, které by z původního čistého příběhu mohly vykrystalizovat jen divný (ale přesto tak oblíbený a často v mnohých divadlech viděný) paskvil „pro oči současného diváka“, zaznělo libozvučné moravské nářečí, objevily se zde tradiční kroje, masopustní masky, živá hudba v podání tří vesnických muzikantů a nápadité kulisy z žebříků a mostu, po nichž mohli herci ze scény unikat do svých domů. Zkrátka ves jak má být.

Představení odehrálo svou derniéru po více než roce, od listopadu předloňského roku se téměř 30 herců – celý činoherní soubor – na scéně dosyta vyřádilo. Excelentní herecké výkony předvedli zejména Roman Nevěčný v roli pana Rybáře, ředitel divadla Jiří Šesták jako obecní starosta a energická Daniela Bambasová ztělesňující vesnické pokušení.

Ocenit je třeba také výjimečný přesah Roku na vsi do současnosti; nalézáme ty stejné charaktery, radosti, problémy, zdánlivě nevyřešitelné situace, nevěru, sebevraždu… Svět, kde se porušení nastoleného řádu přírody tvrdě trestá. Svět moravské Habrůvky, ve které ve věčném koloběhu střídá jaro zimu a podzim léto, Dušičky odvody na vojnu a Vánoce masopustní rej.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Jihočeské divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!