Vychází jedinečná kniha Stroj času

Vychází jedinečná kniha Stroj času  

Kniha Stroj času zavádí čtenáře do zákoutí a míst Staroměstského orloje, která svou tajemností a složitostí nepřestávají uchvacovat jak tuzemské návštěvníky, tak i zahraniční turisty.

Na knižní trh tak přichází v předvánočním období publikace, kterou tvoří tolik zajímavé téma, o němž se bezmála třicet let v České republice nepsalo, doprovázené dosud neznámými fotografiemi, navíc v moderním a osobitém grafickém pojetí. Nad knihou převzal záštitu primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda a pokřtěna bude 4. 12. 2012 v 18:00 na Staroměstské radnici.

Stroj času nám přibližuje jeden z nejnavštěvovanějších objektů Prahy zapsaný na seznamu památek UNESCO, Staroměstský orloj. Ten patří již přes šest set let mezi nejdůležitější pozoruhodnosti Prahy a je opředen legendami, jež nedají spát nejen Pražanům, ale i všem návštěvníkům, kteří jej mohli spatřit. Svou rafinovaností v nás budí pochybnosti a otázky, na které nabízí odpovědi právě tento titul. Kniha je unikátním projektem, podobně jako astronomické hodiny. Na obou se totiž podílela jména patřící ve svých oborech ke špičce. Poutavé vyprávění pochází z pera Jana Žáčka, fotografie pořídili Tomáš Souček a Dušan Tománek a o grafickou podobu se postaralo duo Robert Jansa a Petr Bosák. Výsledkem je komplexní průvodce, který nás provede i nejskrytějšími zákoutími orloje.

Autor projektu Daniel Strejc popisuje motivaci k vydání knihy takto: „Stroj času vznikl proto, abychom podpořili zájem o Staroměstský orloj, nejen mezi turisty, ale i mezi samotnými Pražany a tuzemskými návštěvníky Prahy. Velmi přitažlivá pro nás také byla možnost spolupracovat se špičkami ve svých oborech, ať už s autorem, fotografy či grafickými designéry knihy, “dodává Strejc.  

Primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda, který převzal nad knihou záštitu a zúčastní se rovněž slavnostního křtu knihy, konaného 4. prosince v Brožíkově sálu na Staroměstské radnici, ke knize doplňuje:„Je potěšením vzít tuto knihu do ruky. Má krásnou grafiku, jedinečné fotografie a poutavý text. Staroměstskému orloji byla již věnována řada publikací, ale takováto, která čtenáři nabídne nejrůznější pohledy, faktografii i trochu tajemna obklopujícího tuto unikátní pražskou památku, doposud chyběla.“

Jan Žáček stál před nelehkým úkolem, jak nejjednodušeji, ale zároveň co nejvěrněji popsat nejenom složité fungování orloje, ale i příběhy, které ho doprovázely již od úplného začátku. V textu knihy se čtenáři dozví skutečně mnoho, ale i přes to nejsou zahlceni pouze suchým encyklopedickým výkladem. Text začíná příběhem o vzniku a historii pražského orloje, v další části se čtenáři seznámí s osudy jeho tvůrců a lidí, jejichž jména jsou s ním spjata. Žáček rozebírá i jednotlivé detaily, bez kterých by orloj nebyl orlojem – složité vnitřní součástky či sochy, které ho zdobí. V knize nám rovněž připomene známé legendy, například tu o Mistru Hanušovi či ty méně známé založené na odchylkách ve fungování orloje a hrozící katastrofě. Autor již dvanácté knihy už v minulosti napsal tematicky blízké knihy – Zahrady u Pražského hradu či Posvátná místa pražská.

Fotografie v knize jsou originální nejen odkrytím běžně nedostupných a neznámých interiérů, ale i zachycením jedinečných exteriérových momentů, během kterých není orloj zakrýván ochrannými pletivy proti ptákům. Jedinečné snímky vznikly exklusivně pro tuto publikaci a hlavní roli v nich nehrají pouze astronomické hodiny, ale i osudy živých a neživých postav, jejichž středobodem je právě orloj. Na svědomí je mají Tomáš Souček a Dušan Tománek. Tomáš Souček se věnuje především fotografii architektury a uměleckých děl, ale v loňském roce nafotil velmi úspěšný projekt Kmeny, o subkulturách v České republice. Zlínský fotograf Dušan Tománek je zase známý svými snímky pořízenými během vzniku filmu Alois Nebel, které byly v roce 2011 k vidění na MFF Karlovy Vary. Spolupracoval na několika publikacích, jako jsou Hubená stehna Twiggy či Zde jsou psi. Za sebou má několik samostatných výstav např. Záznam 04/08 v Paláci Akropolis v Praze nebo ve Zlíně v roce 2010 výstavu zvanou Intro 14032010_26032010 v Galerii 12tka.

O grafickou podobu Stroje času se postarali Robert Jansa a Petr Bosák, talentované duo, které tvoří tým už od roku 2004. Jansa a Bosák studovali grafický design na VŠUP a při tom upravovali jednu monografii za druhou, od graffiti až po Josefa Ladu. Mimo jiné mají na svědomí vizuál pro několik ročníků festivalu elektronické hudby Sperm a dvě nominace
na cenu Czech Grand Design. Jsou autory identity brněnského Domu umění, jehož neustále měnící se logo je velmi ceněno i ve světě. Jejich poslední viditelnou prací je celková podoba projektu Plzeň 2015 - evropské město kultury. Jejich přístup k designu a ke světu vůbec vyjadřuje projekt Střapáci - neposlušné účesy. Stroj času je kromě již zmíněné knihy Zde jsou psi dalším projektem, na kterém pracovali společně s Dušanem Tománkem. Grafici dali knize punc unikátnosti, skryté do rafinovaných grafických prvků, které ještě zvyšují kvalitu a invenci díla.

Kniha Stroj času je určená nejen turistům, jež Pražský orloj zaujal, ale také široké veřejnosti, které chybí ucelený přehled o jedné z dominant Prahy. Obsahuje informačně bohatý text jak v češtině, tak v angličtině, doplněný o skvělé fotografie zachycující jedinečnou atmosféru kolem dominanty Staroměstského náměstí, navíc v moderním knižním designu.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!