Ženy rocku - Bára Zemanová

Ženy rocku - Bára Zemanová 

Přinášíme Vám první díl ze seriálu rozhovorů s ženami v rockových kapelách. První tři otázky budou pro všechny dámy stejné. Budete moci porovnávat jejich odpovědi. Dále se dozvíte o jejich současných činnostech i životě. První zpěvačkou, kterou jsme vyzpovídali, se stala Bára Zemanová.

Ženy byly po dlouhou dobu v rockové hudbě trochu přehlíženy a podceňovány. Jak vidíš v současné době jejich postavení v tvrdší hudbě?

Myslím, že v současné době je situace mnohem lepší, sice v rockové muzice pořád převládá testosteron, ale holky v kapelách už mají své místo. Je to hezké osvěžení po těch všech tvrďáckých výrazech a stříkajícím potu, vidět ženskou za mikrofonem nebo za bicíma. Osobně fandím i kapelám, které jsou celé holčičí, je to příjemná změna a je to originální. Ale jen v případě, že na ty nástroje fakt umí, zažila jsem i jednu kapelu, která jezdila jako atrakce po různých akcích, bylo to vizuálně skvělý, ale nástroje jim z větší části hrály ze samplu…což bylo potom spíš k smíchu.

Co pro tebe znamená být muzikantkou a ovlivnilo to výrazně i tvůj soukromý život?

Znamená to pro mě veškerou aktuální náplň mého života :-) takže všechno. Podřídila jsem tomu studium, svůj volný čas i svůj vztah. Člověk je pořád na cestách, ve studiu nebo v kanceláři, ale i když je doma, stejně pořád o muzice minimálně přemýšlí. Občas toho mám už tak plné zuby, že třeba nechci jeden celý den nic slyšet, prostě jen absolutní ticho J muziku beru hlavně jako svůj koníček, poslání a současně je to i náročná práce.

Rockerky mají jistě mnoho příznivců. Byla pro tebe někdy náklonnost fanouška tak extrémní, že ti byla nepříjemná? Žárlil někdy nějaký tvůj partner na tvé obdivovatele?

Zažila jsem obojí, ale nic extrémního to nebylo. Měla jsem jednoho fanouška, který mi psal emaily každý den, nešlo mu ale odpovídat na dotazy pokaždé, když mi psal a tak když jsem mu po pátém emailu už neodepisovala, začal mi sprostě nadávat a psát výhružky…naštěstí jednoho dne pochopil, že už mu asi nenapíšu, tak toho nechal. Nedávno jsme měli zkušenost s jedním schizofrenním klukem, který terorizoval mě i našeho kytaristu, nejdřív přes telefon a pak přes facebook. Taky s tím přestal, ale občas nám ještě něco „hezkého“ napíše J a jestli partner někdy žárlil? Určitě byla i taková situace, u jednoho předešlého partnera, který byl hodně žárlivý. Ale byla to taková zdravá žárlivost, ne ta, která vyvolává hádky.

V současné době jedeš podzimní klubové turné. Společnost Vám dělají zejména Imodium, ale hrajete i s dalšími kapelami. Máš z něj prozatím dobré pocity?

Pocity jsou úžasný! Bylo to první větší turné po klubech, které jsme si sami organizovali. Na přípravách jsme s klukama makali už od února, takže jsme v tomhle turné nechali spoustu úsilí a energie. Odjeli jsme 14 zastávek, zažili pár bláznivých večírků a poznali spoustu nových lidí. Samozřejmě nesmím být přehnaně pozitivní, některé zastávky byly, co se týče návštěvnosti slabší, ale většina se opravdu povedla! Zvýraznit musím naši rodnou Plzeň, Hrádek u Rokycan, Horní Polici nebo Kladno, tyto akce byly obzvlášť vyvedené. Spolupráce s Imodium byla bezvadná, další kapely, s kterými jsme jeli, vždycky překvapily jak nás, tak publikum a celkově byla každá zastávka vždy hodně nabitá.

Koncerty si zaručeně užíváš, někdy to však musí být fyzicky i psychicky náročné, ne? Určitě se ti někdy stalo, že jsi měla v den koncertu z něčeho špatnou náladu.

Zažila jsem v den koncertu různé excesy…jednou to byl dokonce i rozchod, jednou to byla chřipka jako blázen, naposledy třeba stres před koncertem, kdy nám jedna kapela odmítla bezdůvodně přijet, čímž narušila veškerou organizaci. Takže tyhle situace nastanou, ale jakmile se ocitnu na pódiu, byť máme třeba teprve jen zvukovku, všechno ze mě opadne. Vnímám jen koncert a energii, pro mě je proto moje kapela a živý koncert lék na všechno!

Z tohoto turné chystáte vydat i živé dvd. Máte už o něm nějaké představy, co na něj chcete zařadit?

Záběry na DVD by měly být nejen z tohoto turné, měly by se na něm objevit různé „historické“ momentky z let 2007-2012, rozhovory s různými lidmi, kteří s námi spolupracují nebo spolupracovali na stěžejních věcech, rozhovory s našimi fanoušky, záběry z dodávky, z backstage, z natáčení klipu. Chceme naše fanoušky hlavně pobavit a ukázat ve videu všechno tak, jak to na cestě kapely bývá.

Kromě toho by měl spatřit světlo světa i jiný nový materiál. Můžeš nám o něm něco víc prozradit?

Připravujeme na rok 2013 i novou desku, kterou nejspíš vydáme virtuálně. Předcházet bude nový singl, který děláme s Ríšou Scheuflerem a Davidem Kollerem, přípravy na něj jsou v té nejvyšší fázi.

Blíží se vyhlašování ankety Český slavík. Pro rockerky není tak jednoduché v ní uspět. Jaké umístění by pro tebe znamenalo úspěch? Sleduješ tuto anketu s obdivem nebo spíše s odporem?

Tuto anketu nesleduji, ale když probíhá hlasování, vždycky to na našem webu zmíním. Vážím si hlasů lidí, kteří mi je posílají, ať je to tato nebo jiná anketa. Bohužel zrovna tento žebříček není o úspěšnosti českých interpretů a o kvalitě umění, které dělají. Je to pouze souboj agentur a managerů, což je každý rok až na výjimky dosti viditelné.

Vánoce jsou také téměř za dveřmi. Poslední vystoupení máš napsané 1. prosince. Budeš se poté věnovat odpočinku a strávíš svátky s rodinou? Co budeš dělat na silvestra?

Poslední vystoupení v rámci turné máme  sice napsané na 1.prosince v Domažlicích, ale jeden koncert v Německu se ještě přesouval z důvodu organizačních změn na 15.prosince, čímž už opravdu turné skončí. V prosinci ještě dokončujeme jeden projekt a to jsou adventní koncerty pro vybrané, spřátelené Ústavy sociální péče na Rokycansku, kdy přijedeme navodit vánoční atmosféru klientům a našim kamarádům, kterým jezdíme hrát každý rok. Tím se dostatečně naladím na Vánoce, které pak strávím doma s rodinou. Pokud přežijeme všichni ten slavný „konec světa“, těším se i na Silvestra, ale ještě nevím, kde ho oslavím, určitě to bude s partou a dost možná letos i na horách.

Můžeš nám na závěr přiblížit své plány na příští rok?

V roce 2013 plánujeme vypustit nový singl s videoklipem, posléze možná i celé album. Dále pak letní festivaly, podzimní Garage tour pro naše fanoušky a samozřejmě také benefiční činnost kterou se zabývá i organizace, kterou jsme letos založili. V osobním životě se budu snažit přežít první zkouškové období na vejšce.

Díky za rozhovor a hodně štěstí.

Taky moc děkuji!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!