Renata Petříčková: Po hlavě a nadoraz

Renata Petříčková: Po hlavě a nadoraz 

Psát knihu o něčím životě je přinejmenším zajímavé a mě se to poštěstilo. Vše jsem poskládala jako puzzle. Životní a v poslední době zejména sportovní příběh nejúspěšnějšího českého handbikera. Před deseti lety to byl obyčejný patnáctiletý kluk, který po úrazu ochrnul na dolní polovinu těla. Dnes je to...

...Úspěšný reprezentant České republiky v handcyklingu a držitel několika mistrovských titulů. Součástí jeho života je však i množství jiných sportovních aktivit, stejně jako studium Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra, s.r.o. v Praze. Přednáší studentům základních, středních i vysokých škol o problematice sportu handicapovaných. Vlastní firmu na distribuci ráfkových kol, kterou nadále rozvíjí, a pracuje na vývoji vlastního prototypu handbiku. Podílí se i na sportovních a marketingových činnostech souvisejících s jeho závodní kariérou. Je také hlavním iniciátorem a spoluzakladatelem týmu FANY cycling team, pod jehož barvami v letošní a příští sezóně závodí.

Jakýkoliv handicap je dle jeho názoru tak velký, jak ho cítíme.

Tvrdí Honza Tománek na přebalu knihy a je třeba říci, že pokud někdo může dokázat pravdivost této věty, je to právě on.

Puzzle do jedné knihy? Jde to...

Tato kniha je takové puzzle. Poskládala jsem ho z jednoho lidského osudu, Honzovy rodiny, jeho přátel a kamarádů a také jeho současných nejbližších sportovních spolupracovníků, mezi nimiž je Petr Havlíček, Martin Šťastný nebo Daniel Landa. První dva jsou známí a asi už tušíte, o čem budou mluvit (o výživě nejen sportovců a i o tréninku), Daniel Landa se tu představí v méně známé profesi mentálního kouče. Je to určitě jedna z kapitol, která patří k nejzajímavějším, ačkoliv jen zdánlivě nesourodá ke všemu ostatnímu, přece jen je v očích veřejnosti mentální trénink velmi podceňovanou částí přípravy sportovců.

Aby bylo zachováno tajemno a osudovo, text na různých místech celé knihy prostupují krátké astrologické rozbory horoskopu, jež byl tvořen Honzovi Tománkovi přímo na míru. Ty vytvořila Michaela Kudláčková a to byla zajímavá součást spolupráce, protože dle Honzy vše řešené sedí až děsivě.

S tímto příběhem se podíváte i za zdi spinálních jednotech a rehabilitačních ústavů a budou to pohledy takové, jaké je nosí život. Reálné a velmi bolavé. Zároveň však plné naděje. Pro tento účel jsem navštívila MUDr. Jiřího Kříže na Spinální jednotce v Praze - Motole a pokud člověku zůstane něco v paměti i v jakési pocitové stopě, pak je to právě tamní prostředí. Z tohoto úhlu pohledu nepopsatelné.

Naděje, že když člověk chce a má v životě i tu pověstnou kliku, může jít po hlavě a nadoraz do všeho, k čemu ho táhne srdce. A jít dál svou cestou... ať se děje cokoliv.

Snad se mi to povedlo a pár čtenářům dodám pocit, že život má smysl, pokud ho najdeme.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!