Praha zítra? Vltavská filharmonie

Praha zítra? Vltavská filharmonie

Termín: 25.1.2024 18.2.2024

25led - 18úno celý den

Žánr: ostatní akcearchitektura soutěž Praha


Budova Vltavské filharmonie je jedním z nejočekávanějších projektů, které v Praze vzniknou v příštích desetiletích. Mezinárodní architektonickou soutěž na podobu nového koncertního sálu splňujícího světové standardy vyhlásilo hlavní město Praha společně s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy na konci srpna 2021. Celkem se přihlásilo 115 týmů z 25 zemí. V listopadu 2021 oznámila mezinárodní porota vybrané finalisty, kteří odevzdali 19 soutěžních návrhů. V květnu 2022 z nich vzešel vítěz – dánské studio Bjarke Ingels Group. To následně rozpracovalo soutěžní návrh do podrobné architektonické studie, kterou si nyní můžete prohlédnout.

Návrh architektonické studie formuje Vltavskou filharmonii jako meandrující cestu od břehu řeky na střešní terasu. Nový eskalátor pomáhá plynulosti toku návštěvníků v interiéru i exteriéru. Množství zeleně ponechává prostor i pro náměstí a komunitní akce, budova komunikuje s prostředím i přes úpravu podchodu pod viaduktem v její těsné blízkosti.

Srdcem Vltavské filharmonie budou její sály s vlastním zázemím a veřejnými prostory, stejně významnou funkci však zastane kreativní hub, jehož centrem se stane hudební knihovna. V budově najdou domov Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK a hudební úsek Městské knihovny Praha. Architektonická studie zohledňuje také participaci s veřejností, obyvateli Prahy 7, místními komunitními aktéry, stejně jako diskuze s odborníky na akustiku, dopravu či zeleň.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Praha zítra? Vltavská...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (506 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (910 metrů)

Royal Court HotelPraha (910 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (991 m)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (572 m)