Stanislav Bukovský: Inspirace Orwellem

Stanislav Bukovský: Inspirace Orwellem

Adresa:

Plzeň, Pražská 13

Termín: 15.3.2024 28.4.2024

15bře - 28dub celý den

Žánr: výstavyumění výtvarné umění kresba galerie Plzeň


Plzeňský výtvarník a letošní jubilant Stanislav Bukovský představuje své velkoformátové kresby inspirované Orwellovou Farmou zvířat.

Bukovského tušové kresby zobrazují nejen zvířata, ale i lidi, s nimiž si zvířata ‚vyřizují své účty. Podstatou sdělení je v souladu s předlohou humorně podaná absurdita, fantazie, která však nepostrádá odezvu v realitě. Podobenství jako literární útvar, jehož tradice se odvíjí již od biblických textů a Ezopových bajek a objevuje se i v pohádkách a moderní literatuře, bylo ilustrátorům odjakživa vděčným prostředkem při výtvarném zpracování zvolených témat.

Vedle kreseb inspirovaných George Orwellem jsou na výstavě k vidění i práce věnované autorovým přátelům – básníkům, ilustrace citátů z děl různých autorů, a v neposlední řadě také dílo inspirované osobností Franze Kafky. Všechna díla spojuje určitá kontroverznost těmto autorům vlastní, odlehčená humorným pojetím zpracování. Obdobu bychom mohli najít třeba v Ladově Hospodské rvačce nebo Zabíjačce, jež jsou vlastně roztomile zobrazenými horory.

Galerie a muzea - Plzeň Akce v obci Plzeň

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Stanislav Bukovský:...

Vila VerunkaPlzeň (6.3 km)

Sportpenzion PohodaPlzeň (6.9 km)

Relaxklub TřemošnáPlzeň (7.2 km)