68. Šrámkova Sobotka

68. Šrámkova Sobotka

Adresa:

Sobotka

Termín: 29.6.2024 (sobota) 6.7.2024

29čer - 6čvc celý den

Žánr: festivalySobotka Český ráj literatura dílny


68. ročník festivalu českého jazyka, řeči a literatury v rodném městečku Fráni Šrámka v Českém ráji. Program se bude letos věnovat všemu, co je „ve stínu“.

Letošní ročník Šrámkovy Sobotky je inspirovaný spisovatelovou partnerkou Miloslavou Hrdličkovou (1884–1958). Pozoruhodnou ženou, která stála ve stínu svého partnera, ale sama nebyla méně významnou osobností. Do historie se zapsala jako česká spisovatelka, redaktorka, editorka a zároveň žena obětavě pečující o Šrámkův literární odkaz, bez níž by dnes neexistoval ani samotný festival.

Šrámkova Sobotka se tedy letos zaměří na vše, co není vidět, co je buď přehlíženo, nebo už ze své podstaty skryto. Jedná se o osobnosti tvořící zázemí slavnějším partnerům anebo přímo celé profese, bez nichž si fungování literatury nelze představit, jako je redaktor, editor, nakladatel či překladatel.

Program festivalu se bude věnovat také tématům paralelní kultury, disentu nebo zakázané literatury, ale i popularitě, marketingu v umění a vůbec způsobům, jak se něco či někteří dostávají na výsluní, zatímco jiní zůstávají ve stínu.

Jako již tradičně se můžete těšit také na tvůrčí a didaktické dílny pro děti i dospělé. Letošní ročník navíc nabídne exkluzivní formáty. Seznam dílen najdete zde: https://sramkovasobotka.cz/ss68/dilny/

Hudební kluby - Královéhradecký kraj Akce v obci Sobotka

Podobné akce