Samara Joy v Brně

Samara Joy v Brně

Adresa:

Brno, Veveří 115

Termín: 13.4.2024

13duben sobota 19:30

Žánr: koncertyjazz


V roce 2022 nadchla na koncertě v Tišnově, pořádaném také v gesci JazzFestBrno, o dva roky později už bude jednou z hlavních hvězd festivalu a zazpívá v brněnském Sono Centru. Kariéra mladé newyorské zpěvačky nabrala raketovou rychlost.

Do hlavních, tedy nadžánrových kategorií cen Grammy se v roce 2023 po letech vrátil jazz a neuvěřitelné se stalo skutkem. Jistě to překvapilo i čtyřiadvacetiletou vítězku kategorie Nejlepší nový umělec Samaru Joy. Mladá zpěvačka je teprve druhou jazzmankou na soupisce vítězů v historii těchto cen. První byla v roce 2011 zpěvačka a kontrabasistka Esperanza Spalding. Vítězství Samary Joy je o to podivuhodnější, že na rozdíl od své předchůdkyně, zaměřené přece jen více do široka a beroucí si tu z funku, tu z popu, aktuální vítězka kategorie žádné kompromisy nepřipouští. Je jazzovou zpěvačkou v tom nejklasičtějším slova smyslu, následovnicí takových dam jako byly Billie Holiday, Ella Fitzgerald nebo Sarah Vaughan – z jejichž repertoáru si také ostatně vybírá písně, které intepretuje na koncertech i na dvou dosud vydaných albech. To druhé, loňské Linger Awhile, přineslo ostatně zpěvačce druhou letošní Grammy, tentokrát žánrovou, v kategorii Nejlepší vokální jazzové album.

Narodila se v newyorském Bronxu, který mimochodem dodnes neopustila, do hudební rodiny zaměřené primárně na gospel – prarodiče byli zakladateli gospelové skupiny The Savettes, otec hrál v gospelových souborech na baskytaru a je jasné, že i Samara, celým jménem Samara Joy McLendon, sbírala první zkušenosti v gospelovém kostelním sboru. Jazz si ji našel na střední umělecké škole, kde Samaru spolužáci přizvali do školní kapely. Na soutěži v prestižní instituci Lincoln Center si vyzpívala cenu pro nejlepší středoškolskou jazzovou zpěvačku a následně se zapsala na jazzový obor newyorské univerzity, což jí umožnilo stipendium, udělené nadací Elly Fitzgerald, posléze vyhrála soutěž pojmenovanou po další hvězdě jazzového zpěvu Sarah Vaughan, ale především vydala ve spolupráci s Mattem Piersonem, těžkou vahou mezi jazzovými producenty, svoje první album, které je skutečně plnocenným startovním výstřelem její kariéry. Vlivný časopis Jazz Times Samaru označil za nejlepší novou umělkyni pro rok 2021. Zpěvačka rozjela velmi aktivní kariéru jak v podobě koncertování, tak působení na sociálních sítích, její klipy a nahrávky na YouTube a TikTok začaly sbírat na jazzový žánr neuvěřitelná „čísla“. Totéž pokračovalo, když na podzim roku 2022 vydala druhé album Linger Awhile. Ještě předtím absolvovala první evropské turné, jehož zastávkoou byl i koncert v Tišnově. Že by jeho návštěvníci tušili, že mají před sebou dívku, které za pár měsíců budou tleskat světové celebrity, až si půjde převzít cenu Grammy, to tedy v žádném případě. Teď, v Sono Centru, už budeme vědět, s kým máme tu čest.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Samara Joy v Brně

Restaurace a hotel OlbergBlansko (15.1 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (19.7 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (20.8 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...