Vlastivědné muzeum v Olomouci nabídne návštěvníkům výběr z díla Andyho Warhola

Vlastivědné muzeum v Olomouci nabídne návštěvníkům výběr z díla Andyho Warhola

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Návštěvníci i obyvatelé Olomouce budou mít od úterý 16. srpna možnost zhlédnout výstavu věnovanou jedné z vůdčích osobností pop-artu Andymu Warholovi. Ta bude instalována ve Vlastivědném muzeu v Sálu sv. Kláry do 16. října.

Výběr z díla Andyho Warhola, který výstava nabídne, obsahuje třeba díla ze sérií Sunday B. Morning, mezi níž patří třeba slavný portrét Marilyn Monroe, Mao, Flowers a Campball’s Soup. Celkem se mohou návštěvníci těšit na téměř 200 exponátu. Nebudou chybět ani obaly na gramofonové desky, dobové plakáty z výstav Andyho Warhola po celém světě či sítotisk Svatý Jiří a drak (Detaily z renesance) z roku 1986.

Andy Warhol patří k nejuznávanějším americkým malířům, grafikům, ale i filmovým tvůrcům. Stal se vůdčí osobností ameriského hnutí pop artu, které bylo ovlivněno populární hudbou i komerčním uměním. Warhol začínal jako ilustrátor reklamních předmět, později se proslavil po celém světě jako malíř i režisér avantgardních snímků. Kromě toho byl manažerem populární rockové kapely The Velvet Underground. Zemřel v roce 1987 ve věku 58 let na následky běžné operace žlučníku. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Vlastivědné muzeum v Olomouci nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!