Varhany pro varhany v Třebíči

Varhany pro varhany v Třebíči 

Advent v Třebíči – v hlavní roli varhany

Advent v Třebíči je letos spojen s hudbou. První adventní neděle 28. listopadu patřila prvnímu koncertu ze série v rámci projektu „Adventem s hudbou“. Ten vznikl za podpory Grantového systému Zdravého města Třebíče v projektu Oživená tradice adventních koncertů v Třebíči a Nadací život umělce. Konal se v kostele sv. Martina a pořadatel smíšený sbor Coruscante, o.s.nabídl program nazvaný „Na varhany pro varhany“. Krásnou varhanní hudbou provázeli dva mladí hudebníci Ondřej Mucha a Jiří Sklenář. O zpěv se postarala sopranistka Magdalena Vlasáková, která pochází z Pardubic a v současné době plně pedagogicky působí na ZUŠ v Holicích, kde vyučuje sólovému zpěvu. Soukromě se nadále vzdělává v pěveckém umění a věnuje se koncertní činnosti po celé republice. Ondřej Mucha působí jako varhaník v Prostějově, jako pedagog v ZUŠ v Hradci Králové, v současné době studuje Sbormistrovství chrámové hudby na Univerzitě v Hradci Králové, varhany u Dr. Františka Vaníčka a věnuje se pravidelné koncertní činnosti.

Teprve patnáctiletý Jiří Sklenář pochází z Koněšína a je varhaníkem v tamním kostele sv. Bartoloměje. Hře na varhany se věnuje 6 let. Hraje také na saxofon a je členem hudebního uskupení Small stone band při ZUŠ Resonance v Třebíči. Posluchači zaplněným kostelem se nesly nejen skladby J.S.Bacha, A. Vivaldiho,L. Janáčka. Návštěvníci koncertu odměnili výkony hudebníků velkým potleskem. V závěru koncertu si vytleskali i přídavek v podobě Ave Maria. Varhany byly tentokrát v hlavní roli celého koncertu zejména proto, že výtěžek ze vstupného připadne na jejich opravu. Dle slov organizátorů byla vybrána částka 2405 Kč. Varhany v třebíčském kostele sv. Martina se dnes nacházejí ve stavu, který vyžaduje rozsáhlejší restauraci, na kterou bude třeba vynaložit nemalé finanční prostředky. Z pramenů, které zpracovala Věra Heřmanová a Zdeněk Špatka, se dozvídáme, že historii varhan lze přehledně sledovat až od roku 1796, kdy na kůru postavil svůj dvoumanuálový nástroj s 16 rejstříky varhanář Jan Komorník. Z Komorníkova nástroje je dnes dochována jen varhanní skříň se slohově citlivou dostavbou Josefa Andrýska z roku 1883.

V roce 1917 se Komorníkovy varhany objevily na vídeňském seznamu varhan brněnské diecéze navržených k památkové ochraně. Dostávají se i do užšího výběru padesáti osmi nástrojů, které mají být uchovány příštím generacím. V roce 1931 byly varhany nahrazeny novým nástrojem firmy Heger z Krnova, který stojí na svatomartinském kůru dodnes. Nástroj je zajímavým dokladem úrovně umělecko-řemeslné práce krnovské varhanářské dílny mezi dvěma světovými válkami. Jde o nástroj svým způsobem již historický, který je charakteristickým reprezentantem i svědkem konkrétní vývojové epochy ve varhanní skladbě. Věřme, že historické varhany v Třebíči budou zdárně opraveny a zachovány pro další generace.

Další koncerty se konají 5.12. v aule Katolického gymnázia, 12.12. v Zadní synagoze a poslední koncert je připraven v kostele na Jejkově.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!