Poetická duchovní kniha. Takový je Pád do milosti

Poetická duchovní kniha. Takový je Pád do milosti 

Jako lehké pápěří je lehounká tato kniha. Na čtení, na prolétnutí se duchovním světem. Nakolik však nechá ve čtenáři hluboký dojem, je už věc individuálního nastavení každého. Nejsem si tak úplně jistá, že je to kniha pro každého. Autor zvolil velmi lehký, až poetický styl psaní, a tím mu možná někdy začala unikat realita.

Zvláštní je, že v takové chvíli si vlastně něco takového uvědomíte až po chvíli, jakoby ten něžný styl ukolébal člověka do meditativního stavu, ve kterém je možné všechno - rozpustit ego, vyléčit vztahová zranění, vyhladit porodní traumata nebo se naučit pracovat se svými emocemi… Ano, jsou v knize velmi cenná místa, ve kterých rozvíjí myšlenky snad až revoluční a velmi přínosné, ale celkově kniha působí právě tak, jak Adyashanti zamýšlel – jako inspirace k přemýšlení.

Má pravdu, že každého život je jiný. Neexistuje jediný návod pro takové spočinutí v přítomném okamžiku, protože každý máme za sebou jiné zkušenosti, v sobě jiné bolesti a přehnaně nebo bolestivě reagujeme každý na jiné situace. A každý jsme byli v jiné míře ovlivněni právě tím egem a stahováním sebe samých (i druhých) do víru manipulace. Běžné… naprosto normální manipulace, o které si ani nepředstavíme, že jde o nějaký druh skryté agresivity. V onom víru utrpení se svým způsobem pohybujeme každý.

Ukázka:

„Jak tento vír funguje, lze nejzřetelněji vidět v rámci našich vztahů. Žijeme ve světě neustálých vztahů, vztahy jsou všude, kamkoliv se podíváme a kamkoliv se hneme. Každý pocit, který zakoušíte, ve skutečnosti vychází z nějakého vztahu – vašeho těla s okolním prostředím, vaší mysli a vašeho vědommí, vnitřního světa a vnějšího světa, i rytmus vašeho srdce v daném okamžiku je v přímém vztahu s nádechy a výdechy plic. Toto je svět vztahů. Samozřejmě, že máme také vztahy s ostatními lidmi. A právě tam se necháme velmi často vtáhnout do víru trápení a utrpení. Jakmile totiž začneme věřit myšlenkám, které v nás vyvolávají pocit zlosti, chtivosti, frustrace nebo bezmoci, už se necháváme hypnotizovat vírem smutku a trápení…“

Velmi dobře a objektivně popisuje vzory chování a především našeho myšlení, které následně ovlivňují psychiku, a další chování a zdraví a přístup k životu. Jedna nepodařená věc v našem dětství, při narození nebo kdykoliv jindy, jakékoliv trauma, může nastartovat obrovský kolotoč lpění a náš život se tím pádem stává právě tím vírem smutku a trápení.

Je to něžně napsaná kniha, až poeticky. Chvílemi se v ní ztrácíte, chvílemi nacházíte stébla, kterých se lze chytit a docela i pevně držet. Pro mne to byla kniha, kterou bych zařadila mezi ty, které si stojí za to přečíst, protože čas od času je tu opravdu silné moudro založené jak na intuici, tak na logice, čili pro naše (ego?) dobře pochopitelné. Mnohé je nové a vzhledem k chaotičnosti dnešního světa to může být zatím těžko pochopitelné. Možná za pár let…bude „pád do milosti“ dostupnější, na denním pořádku a součástí každodenní lidské relaxace. Kéž by.

O autorovi:

Adyashanti (jehož jméno znamená „prvotní mír“) vyzývá všechny, kdo hledají mír a svobodu, aby si uvědomili, že dosáhnut osvobození v tomto životě je možné, a aby to vzali vážně. Učit začal v roce 1996 na žádost své zenové učitelky, u níž studoval čtrnáct let. Od té doby se jeho působením probudilo už mnoho duchovně hledajících lidí do své skutečné  přirozenosti.

Je autorem řady knih (Emptiness Dancing, The Impact of Awakening, True Meditation, The End of Your World, My Secret is Silence), které zatím v češtině nevyšly. Nabízí v nich přirozené a přímé nedualistické učení, které bývá přirovnáno k učení prvních zenových mistrů a k moudrosti advaita-védanty.

Adyashanti, který se narodil v severní Kalifornii, žije se svou ženou Annie (Mukti) u sanfranciského zálivu, kde také učí, vede satsangy, víkendové semináře a tichá soustředění.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!