Sparksova Nejdelší jízda vás rozhodně neunaví

Sparksova Nejdelší jízda vás rozhodně neunaví90%

V současném knižním světě platí názor, že cokoliv od Sparkse je naprosto dokonalé. Podívali jsme se na jeho Nejdelší jízdu, román zachycující životní osudy, pocity a vášně dvou hlavních postav. Autor legendárního Zápisníku jedné lásky znovu dokazuje, že si své místo na prvních místech žebříčků bestsellerů skutečně zaslouží.

Kdo by neznal Nicholase Sparkse? Jeho nakladatel na beton ví, jaké má štěstí. Vždyť jeho knihy válcují svět jako morová rána ve středověku a pravidelně se umisťují na prvních místech žebříčků bestsellerů. Kromě již zmiňovaného Zápisníku jedné lásky vyšly v nakladatelství Euromedia romány Útěk do samoty, Svatba, Noci v Rodanthe, Milý Johne, Poslední píseň, Talisman, Bezpečný přístav a To nejlepší z nás. Mnoho z jeho knih bylo zfilmovaných a do podvědomí diváků se zapsal i prostřednictvím těchto velmi populárních filmů. 

Nejdelší jízda byla vydána již v roce 2013, u nás ji propaguje nakladatelství Ikar. Kniha vypráví hned dva rozdílné příběhy. Hlavní hrdina, jednadevadesátiletý Ira Levinson, je na cestě do hor, aby ještě naposledy mohl navštívit místo, kde každý rok jezdíval se svou úžasnou a milovanou ženou Ruth, která zemřela již před devíti lety. Je zcela jasné, že se Ira připravuje na cestu za ní. Má však dopravní nehodu a zůstane uvězněn ve svém autě. Neví, jak dlouho tam bude a jestli ho vůbec někdo přijde vysvobodit. Ve vzpomínkách se vrací na celý svůj život, na krásný, úžasný čas se svou manželkou. Tahle pasáž byla velmi dojemná a musím říct, že mě několikrát příjemně zahřála u srdce.

Přehoupneme se však k druhému příběhu, jehož hlavní hrdinkou je teprve jednadvacetiletá Sophia, zničená po rozchodu s přítelem Brianem. Na býčím rodeu se setkává s kovbojem Lukem, který je již na první pohled plný tajemství. Možná až banální podoba seznámení, kdy se Luke popere s Brianem, aby tak zastavil jeho hrubé chování k ní. I když tohle normálně vůbec nedělá. No dobře - trochu kýčovité romantiky nikdy neuškodí. Asi...

Ze začátku mi vadil pomalý a ničím zajímavý rozjezd. Asi jsem moc zhýčkaná z psychologických románů, kde každá věta má hlubší význam a smysl. Sparksův styl psaní mi přišel až moc jednoduchý. Pro letní měsíce či období ve vašem životě, kdy si chcete u knihy jen odpočinout a neřešit žádné zbytečné nebo komplikované životní situace a pohnuté osudy lidí, je tato kniha pro tento účel naprosto perfektní. Ale mýlila jsem se. Když se děj přehoupl do druhé poloviny knihy, už to nebyl jen obyčejný romantický román, ale nyní jsem za ním viděla mnohem více. 

Romantika na entou. I tak by se to dalo říci. Zajímavá dynamická kniha řešící pohnuté osudové okamžiky všech hrdinů. Luke a Sophia? OK. Ale Ira a jeho neuvěřitelná láska k Ruth – to je pravý smysl této knihy! Jejich manželství je pravým příkladem toho, že když už najdete k sobě tu správnou polovinu, je to láska na celý život. Možná až trochu naivní kniha, ale rozhodně právem označována za kult romantických idejí. 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!