Vypravěčka je zcela realistickým příběhem o holocaustu

Vypravěčka je zcela realistickým příběhem o holocaustu 

Vypravěčka je příběh o hrůzách 2. světové války a lidech, kteří ji zažili. Jodi Picoultová napsala román, který je zcela realistický a děsuplný. Vydalo nakladatelství Ikar.

Sage Singerouvá měla těžkou autonehodu. Společně s ní jela i její matka, která na následky zranění zemřela. Sage zůstal zjizvený obličej, jenž ji tuto událost bude do smrti připomínat. Chodí na terapie, ale přesto se nemůže ze svých psychických problémů dostat. Našla si práci pekařky, aby pracovala v noci. Díky tomu se nemusí stýkat s příliš mnoha lidmi. Má přítele, který je bohužel ženatý. Její život není žádná hitparáda.

Jednoho dne se seznamuje se sympatickým pětadevadesátiletým Josefem Weberem. Ten ji po chvíli poprosí, zda může asistovat při jeho sebevraždě. Josef je bývalý nacista, který zabil mnoho lidí. Nyní se rozhodl vybrat si židovku Sage, aby se vykonala spravedlnost. Sage se rozhodne, že raději válečného zločince předá do rukou bezpečnosti. Ale nejdříve ho musí usvědčit z jeho zločinů. Pomůže mu v tom její babička, která přežila holocaust?

Vypravěčka je opravdu velice strhujícím románem, který vás pohltí do příběhu plného lásky, válečných hrůz a životního zklamání. Sage je žena, která si žije osamělým životem. Ráda by měla muže, který by jí miloval. Ale její nízké sebevědomí ji v tom brání. Od začátku čtenář musí se Sage soucítit. Postupem času se hlavní hrdinka mění v jinou osobu, poté co začne pátrat po minulosti svého nového přítele Josefa i vlastní babičky. Povídání o minulosti těchto dvou osob tvoří hlavní páteř celé knihy.

V rámci děje se střídají vyprávění hned několika lidí. Vedle Sage jsou nejdůležitější právě historická vzpomínání babičky a Josefa. Střídají se v nich pohledy dobra a zla. Na jednu stranu se ocitáme v kůži židovské dívky, která se z ghetta dostane až do Osvětimi. Zde se musí potýkat s krutostí nelidských podmínek žití i sadistických esesáků. Nakonec celou válku přežije, ale o svých vzpomínkách nerada vypráví. Druhý pohled je od nacistického důstojníka. Ten je pro mě o něco zajímavější. Zejména díky tomu, že podobných knih z hlediska zloduchů je podstatně méně. Normální chlapec se postupem času dostává do Hitlerjugend a následně i do války. Skončí v koncentračním táboře, aby tam mučil své oběti.

Právě historky z druhé světové války jsou asi nejzajímavějšími okamžiky v knize. Současná situace jednotlivých postav sice vychází z jejich minulosti, ale nedokáže působit natolik strhujícím dojmem. Další důležitou a tajemnou postavou je i Leo Stein. Jedná se o lovce nacistů, kterého požádá Sage o život. Postupem času se do ní zamiluje a musí bojovat na dvou frontách. Jeho existence značně oživuje děj, který se odehrává v přítomnosti.   

Další důležitou složkou je i příběh sepsaný babičkou Sage, který vznikal v průběhu jejího dětství. V Osvětimi se o něj podělí s jedním z esesáků, díky čemuž si několikrát zachrání život. I v tomto „příběhu v příběhu“ se nachází velké poučení. Vlastně se téměř po celou dobu jedná o metaforu na prožité okamžiky války. Hlavní postavou je holčička a upír. Jedná se sice o nejméně poutavou část, přesto naprosto zásadní pro děj.

Vypravěčka si najde hned několik druhů čtenářů. Na prvním místě si ji oblíbí „fanoušci“ historie a holocaustu, ale zároveň zaujme i příznivce láskyplných románů. Nabízí zajímavý pohled na dobro a zlo i na lásku a nenávist. Autorka si při popisech prostředí koncentračního tábora nechala poradit od mnoha odborníků a lidí, kteří tyto hrůzy prožili. Díky tomu vznikla kniha na pomezí fikce a reality, která vás nenechá usnout.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!