Plavat se žraloky aneb skutečný příběh zármutku

Plavat se žraloky aneb skutečný příběh zármutku90%

Už dlouho jsem nečetl knihu, která by mě natolik zasáhla. Knihu plnou zármutku napsala Claire Bidwell Smithová a nese název Plavat se žraloky. Rozhodně se nejedná o optimistický, ale velice realistický příběh. Vydalo nakladatelství Fortuna Libri.

Claire Bidwellová je běžná dívka, kterých je po světě miliony. Zvrat v jejím životě začíná ve chvíli, kdy jejím rodičům diagnostikují rakovinu. V té době je Claire teprve čtrnáct. V prvním ročníku na vysoké škole její matka začíná slábnout a rychle se blíží konec jejího života. Nemoc zanechává následky nejen na matce, ale samozřejmě i na její dceři. Zármutek se snaží řešit muži, alkoholem, cestováním a dalšími věcmi.

Její matka brzy zemře a v následujících letech čeká stejný osud i jejího otce. Jeho posledním cílem je navštívit Československo a pátrat po své minulosti u amerického letectva. Claire cestuje s ním a společně prožívají poslední šťastné chvilky.

Už samotný popis příběhu napoví, že se nejedná o žádnou veselou knihu. Claire Bidwellová je terapeutka specializující se na truchlení a nejen tato profese ji pomohla při stvoření maximálně realistického díla. Přijít o oba rodiče vinou nemoci je opravdu strašné. Kdo to nezažil, asi těžko může něco podobného pochopit. Přesto se nám autorka snaží nabídnout příběh, který nám má osvětlit její smutek nad ztrátou. V pětadvaceti letech již nemá ani jednoho rodiče, a proto se jim nemůže pochlubit ani se svou budoucí rodinou.

V některých částech knihy jsem opravdu přemýšlel, že přestanu číst. Autorka dokáže popsat svůj smutek natolik přesvědčivě, že s ní musí cítit i největší necita. Jedním z největších kompliců při depresích se jí stává alkohol. Stejně jako mnoha dalším lidem. V průběhu jejího života jí dojde, že to není správné řešení.

Odkaz na válečnou minulost otce je spíše zajímavou vsuvkou. Přesto mě velice potěšila nejen zmínka o Československu, ale i historická připomínka druhé světové války. Zajímavostí je i řazení jednotlivých kapitol. Kniha je napsána jako deník jednotlivých roků, ale samotné roky se střídají. V jedné kapitole otec umírá, následná kapitola je opět za jeho života.

Na knihu vycházejí po celém světě obdivné recenze a hodnocení. Podobně truchlící lidé by si tuto knihu měli rozhodně přečíst, přestože je určena i všem ostatním. Nabízí velice silný příběh ze života a může lidem pomoci překonat jejich ztrátu. O to se snaží především závěr knihy. Claire nakonec pochopí, že musí jít ve svém životě dál a věnovat se své vlastní rodině. Přestože na rodiče nikdy nezapomene, nemá žádný smysl, aby se zbytek život trápila v depresích. Navíc by tím způsobovala bolest i dalším lidem ve svém okolí. Najde si několik věcí, které ji pomohou vše překonat. A to je poučné moudro od někoho, kdo celý příběh zažil.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!