Jitka Klett spojuje uměním světy

Jitka Klett spojuje uměním světy 

28. listopadu se v Kostele sv. Anny na Praze 1 uskutečnila Pražská ART FASHION SHOW JITKA KLETT 2014, která je součástí mezinárodního projektu prezentovaného v Abu Dhabi, Praze a Košicích.

JITKA KLETT je talentovaná haute couture návrhářka s významnou českou i zahraniční klientelou. Mezi její věrné klienty patří významné osobnosti kulturního i politického života a též úspěšné ženy z podnikatelských kruhů v České i Slovenské republice.

20ti-letá kreativní tvorba Jitky Klett se v posledních letech stala charakteristickou inspirací děl umělců různých směrů. Autorka přenáší umělecká díla do potisku látek a následně vytváří jedinečně originální modely převážně v kategorii malých, společenských, večerních a svatebních modelů.

V nejnovějších 3 haute couture módních kolekcích pro rok 2014 se Jitka Klett inspirovala dvěma autory, umělci: fotografiemi knižních publikací exprezidenta Slovenské republiky Rudolfa Schustera a významnou chorvatskou umělkyní pracující se sklem Gordanou Turuk. Co se týká materiálů, pracovala Jitka Klett tentokrát s hedvábím, zlatem, krystalem, sklem a kůží. Představily se také nejnovější kolekce vytvořené ve spolupráci se světoznámou českou firmou PRECIOSA, která vytváří nádherné křišťálové lustry. Tyto modely jsou poprvé doplněné o její limitovanou kolekci luxusních bot a kabelek.

„Fotografie pana prezidenta jsou pro mě vzácnou inspirací. Vybrala jsem 20 fotografií převážně z Islandu a Grónska. Tyto motivy jsou tisknuté převážně na hedvábí a jednotlivé modely jsou doplněné klasickou krajkou a precizně ručně zapracovanými komponenty od Preciosy,“ přibližuje novinky ze své dílny Jitka Klett.

Druhou kolekci vytvořila uznávaná módní návrhářka ve spolupráci s  úspěšnou umělkyní Gordanou Turuk, která přispěla do společné autorské kolekce skleněnými doplňky. Ty Jitka Klett zakomponovala do oděvů dvou odlišných směrů. Těžší kůže, která je ručně proplétaná, představuje kontrast k jemnému hedvábí ve spojení se sklem. Všechny skleněné doplňky obsahují 24karátové zlato, přičemž každý z nich je originál.

Třetí část kolekce tvoří svatební modely, které znázorňují a spojují evropský a arabský svět. „Na scéně se objeví dva krystalové lustry, které vyrobila a speciálně pro tuto prezentaci upravila společnost Preciosa. K nim jsem navrhla svatební modely v té nejvyšší kvalitě vstupních materiálů a pokryla je tisíci ručně našitými krystalovými korálky a krystaly Preciosa,“ popisuje Jitka Klett klenot letošní kolekce. Samotné Spojené Arabské Emiráty inspirovaly návrhářku k vytvoření dvou originálních oděvů Abája, které jsou charakteristickým vrchním oděvem muslimských žen. Oba modely jsou zdobené komponenty Preciosa kombinované s tradičnými technikami ručních prací.

Luxusní, nadčasová, světová, takto lze označit tvorbu Jitky Klett, jejíž ambice propojit kontinenty a kultury módou i uměním se zde elegantně a působivě naplňuje.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!