Nový případ Carla Morcka, který momentálně boduje i v kinech

Nový případ Carla Morcka, který momentálně boduje i v kinech90%

Jussi Adler-Olsen - Složka 64 - Nakladatelství Host Brno Vydáno 2013

Dánský spisovatel Jussi Adler-Olsen přichází ze svým dalším románem, v pořadí již čtvrtým pokračováním případů Carla Morcka a jeho oddělení Q. Nová kniha s názvem Složka 64 opět rozvíří svět severských detektivek.

Jádro příběhu se rozbíhá v devadesátých letech, kdy na dánském ostrově Sproga probíhá nátlak, zneužívání i týrání žen v tamním ženském domově. Jednou z nich je i Nete Hermansenová, kterou v životě nečekalo příliš šťastných chvílí. Nakonec se jí přesto podařilo z ostrava dostat.

Její případ se stane jedním z nejtěžších ve vyšetřování oddělení Q. Proč se na ostrov dostala? Kam zmizeli lidé z jejího okolí? A kdo je v pozadí veškerého dění? Carl Morck za pomoci svých asistentů Asada a Rose opět otevírají jeden ze starých případů.

Adler Olsen bezpochyby patří mezi nejlepší spisovatele detektivních románů ze severských zemí. V jeho zatím posledním románu Složka 64 nás opět uchvátí velice propracovaný příběh. Dějová linka se přesouvá z minulosti do přítomnosti a opět zase zpátky. Právě tento způsob popisu nám pomůže pochopit občas složitější střípky, které dohromady poskládají kompletní zápletku. Hlavní postavy nepátrají jen po několika pohřešovaných osobách, ale rozplétají i nekalé činnosti Curta Wada. Ten je jedním z hlavních záporáků a jeho hříchy rozhodně nejsou zanedbatelné. Jedná se v podstatě o novodobého neonacistu, který za pomocí politiky a lékařské vědy rozšiřuje rasovou nenávist a snaží se rozčlenit lidi na méněcenné a nadřazené.

Přestože většina prvků nepatří mezi nikterak originální, celkově Vás příběh nenechá ani chvíli odpočívat. Od začátku až do konce musíte přemýšlet a nenechat svůj mozek lelkovat. V tu chvíli by se totiž čtenář ztratil a vypadl z děje. Více než pět set stránek napínavého děje a samozřejmě nesmí chybět ani nečekaný konec. Adler Olsen opravdu umí příznivce detektivek zaujmout a zejména v současné chvíli, kdy v kinech běží Žena v kleci, první případ Carla Morcka, bylo od vydavatelství Host velice dobrým tahem vydat jeho další výborný krimi román. V roce 2011 získal Jussi Adler-Olsen za knihu Složka 64 prestižní dánské ocenění — cenu knihkupců Zlatý vavřín. Proto se nenechte ničím rušit a připravte se na pořádnou dávku napětí.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!