Není tu akce, kterou Areál Petrinum pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.petrinum.org

Kostel Panny Marie Růžencové se nachází v srdci Českých Budějovic, Žižkova třída, unikátní je především svojí novorománskou architekturou a výzdobou v beuronském uměleckém stylu.  

Byl vystavěn mezi lety 1899 a 1900, kdy nahradil kapli Panny Marie Lurdské. Vznik je spojen s významným jménem Václava Klementa Petra, zakladatele Kongregace bratří Nejsvětější Svátosti. Jím založená řeholní kongregace, někdy také řád Petrini, podle jména zakladatele, byla první, ryze českou, mužskou řeholní komunitou, která sloužila jako azyl pro děti z chudých venkovských rodin a sídlo pro několik řemeslných dílen. 

Celé období druhé světové války statečně odolávali nacistickému běsnění, ale po roce 1948 stihl kostel a řád nešťastný osud v podobě komunistického režimu a jeho násilných represí, které vyvrcholily v rámci Akce K z 13. na 14. dubna 1950, která měla za následek likvidaci stovek řeholních domů a internaci tisíců řeholníků v celém Československu. Po roce 1989 byl řád Petrini úspěšně obnoven a s ním i kostel Panny Marie Růžencové, který navázal na svojí tradici, která trvá již 130 let. 

V interiéru kostela nalezneme ty nejvýznamnější památky beuronské umělecké školy v Čechách, která klade velký důraz na dekoraci. K jihozápadu orientovaná jednolodní stavba má čtvercový chór a půlkruhovou apsidu s přiléhající čtvercovou kaplí a na druhé straně umístěnou sakristií. V dolní části stěn je čtrnáct dřevořezeb křížové cesty, nad slovy modlitby „Zdrávas Královno“ nalezneme pás patnácti obrazů ze života Panny Marie-Patnáct tajemství sv. Růžence.

Zdobená okna s obrazy apoštolů pochází ze sklárny v Lenoře, figurální dřevořezbářské práce prováděli místní truhláři za pomoci bratří nebo noviců a zvony byly odlity v českobudějovické Pernerově dílně. Kamenná výzdoba pochází z velké části z kamenických dílen v Hořicích, odtud pocházel i původní boční oltář, který byl však po dvaceti letech přenesen do kostela sv. Václava. Kazatelna s reliéfy Dobrého Pastýře a evangelistů, boční oltáře a svatostánek jsou zpracovány převážně v novorománském stylu, oltář s postavami cherubů ukazuje i některé orientální prvky. Na dvířkách svatostánku je reliéf Nejsvětější Trojice, pod nímž jsou alegorické postavy Církve a Synagogy. Původní dřevěný kazetový strop zobrazuje Nejsvětější Trojici, Pannu Marie a sv. Jana Křtitele.

Kostel Panny Marie Růžencové, ukrytý v srdci Českých Budějovic na Žižkově třídě, otevírá své brány všem,kdo chtějí vidět skrytou krásu tohoto unikátního božího chrámů na vlastní oči. Kostel je zvláštní především svojí novorománskou architekturou a výzdobouv beuronském uměleckém stylu, stejně tak i mužským řeholním řádem Kongregace bratří Nejsvětější Svátosti. 


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?


Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Štítky

Areál Petrinum: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!