Připomeňte si genialitu Davida Bowieho. Do kin míří jedinečný dokument

Připomeňte si genialitu Davida Bowieho. Do kin míří jedinečný dokument

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Už to bude rok, co nečekaně zemřel britský hudebník David Bowie. Tato informace zasáhla nejen milióny fanoušků po celém světě, ale i kolegy z hudební branže. Bowie stihl vydat pár dní před smrtí výtečné album Blackstar, kterým se se světem rozloučil. O tom, že jeho celý život byl (nejen) hudebně výjimečný, se nyní můžeme přesvědčit díky jedinečnému dokumentu, který dnes (3. ledna) vstupuje do českých kin.

Zmiňovaný snímek s názvem David Bowie je… je ojedinělou pozvánkou na stejnojmennou výstavu, který se stala vůbec nejúspěšnější expozicí v historii instituce Victoria & Albert Museum v Londýně. Ta návštěvníkům představila obdivuhodnou sbírku více než tří stovek ručně psaných textů, originálních kostýmů, fotografií, filmů, videoklipů, hudebníkovo vlastních nástrojů a přebalů alb, které sám Bowie tehdy zapůjčil ze svého osobního archivu. Výstava měla po svém uvedení takový ohlas, že se vydala i na turné. K vidění byla například i v Berlíně, Paříži, Melbourne, Torontu, São Paulu and Chicagu.

Britskou premiéru měl snímek David Bowie je… již před třemi lety a zaznamenal obrovský zájem fanoušků, ale i velkou pochvalu ze strany odborné kritiky. V loňském roce se však dočkal nového uvedení, a to nejen ve Velké Británie, ale například i v Japonsku. Veřejnosti byl prezentován jako pocta tomuto velkému hudebníkovi, který poslední léta svého života bojoval s rakovinou jater.

"Publikum se tak dozví od těch nejpovolanějších lidí příběhy některých klíčových objektů, které dokumentují Bowieho uměleckou kariéru. Kurátoři výstavy nabídnou odborný pohled jak na nejznámější hudební videa a originální kostýmy, tak na osobnější předměty Davida Bowieho, jakými jsou vlastnoručně psané texty či jeho deníkové záznamy," slibovali tehdy tvůrci dokumentu.

Snímek natočil uznávaný Hamish Hamilton, který stojí i za dokumenty o Peteru Gabrielovi a Philu Collinsovi, ale znám je taktéž jako režisér hudebních vystoupení v rámci Super Bowlu. Ten požádal o pomoc producentkou hudebních pořadů Katy Mullanovou. V dokumentu se objevuje i sám Bowie, který zde vystupuje prostřednictvím archivních záznamů. K vidění budou ale i jiné osobnosti, například legendární japonský módní návrhář Kensai Yamamota, který se staral o některé Bowieho kostými, či Jarvis Cocker, frontman kapely Pulp.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Umělci: David Bowie

Filmové recenze

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!