Zrekonstruovaný Clam-Gallasův palác ukazuje skrze výstavu k výročí 160 let Umělecké besedy její současnou tvorbu

Zrekonstruovaný Clam-Gallasův palác ukazuje skrze výstavu k výročí 160 let Umělecké besedy její současnou tvorbu 

Více o akci...

5pro - 30dub celý den

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Umělecká beseda, která je nejstarším českým uměleckým spolkem, slaví 160 let od svého založení. U příležitosti jejího výročí připravilo Muzeum města Prahy spolkovou výstavu členů tohoto odboru ve zrekonstruovaných prostorách Clam-Gallasova paláce.

Výstava V umění volnost prostřednictvím více než 130 děl od 58 výtvarníků nastíní, jakou cestu Umělecká beseda za dobu více než stoletého fungování urazila. Zastoupeno je vizuální umění za posledních dvacet let odboru v celé své šíři, od klasické malby přes grafiku či keramiku až po konceptuálně komponované práce.

Cílem bylo ukázat, že barokní palác nemusí sloužit pouze k ukázkám barokního umění. „Moderní umění a barokní palác se ve své rozmanitosti doplňují a krásně spolu korespondují,“ vysvětluje Ivo Macek ředitel Muzea města Prahy.

V umění volnost je ideou, kterou vetkli zakladatelé Umělecké besedy v roce 1863 do štítu spolku. Znamená ideu otevřenosti i připravenosti k tvůrčí konfrontaci napříč uměleckými a filozofickými názory. A značí také propojení mezi uměním slova, hudbou a vizuální tvorbou. Založením spolku daly tehdejší přední osobnosti umění i kulturně-společenského života najevo ctižádost propojit dění na české umělecké scéně s evropskými trendy.

Foto: Jaroslav Svoboda

„Ve výstavě se návštěvníci setkají s díly významných současných autorek a autorů, kterými jsou například fotograf Jindřich Štreit, sochařka Šárka Radová, malíř Miloš Šejn, sochař Jan Hendrych či sklář Pavel Trnka. To je ovšem jen zlomek jmen v expozici zastoupených. Přehlídku provází rovněž hudební ukázky z děl členů Hudebního odboru Umělecké besedy. Akcentován je i odbor literární a pomocí filmových záznamů a fotografií i spolkový život napříč odbory a desetiletími existence Umělecké besedy. Současnou tvorbu ovlivnily předchozí generace, což je i jeden z momentů, který byl pro výstavu nosný. Chceme poukázat nejen na současnost, ale přiblížit i kontinuitu, propojení a vazby, které vycházejí z historických souvislostí,“ přibližuje koncept výstavy její kurátorka Lenka Stolárová z Muzea města Prahy.

Výstava V umění volnost je přístupná v Clam-Gallasově paláci na Starém Městě do konce února 2024. Otevřeno je pro návštěvníky ve dnech úterý až neděle od 10.00 do 18.00.

Vstupenku je možné zakoupit samostatně, nebo společně s prohlídkou reprezentativního patra nedávno rekonstruovaného Clam-Gallasova paláce, jenž je jednou z vrcholných staveb pražské barokní architektury.

Výstavu rovněž doprovází bohatý program, připravený ve spolupráci s členy Umělecké besedy. Zahrnuje komentované prohlídky, workshopy, večery autorského čtení a koncerty.

A na závěr bonus: Muzeum města Prahy na začátku příštího roku zorganizuje v Clam-Gallasově paláci barokní ples. „V ostatních objektech připravujeme revitalizaci expozice Praha za Karla IV., k jejíž nové podobě využijeme návštěvnická data a zpětné vazby lidí, kteří výstavu již viděli. Dále budeme rekonstruovat Mullerovu vilu, připravujeme architektonickou studii na Desfourský palác u Masarykova nádraží. A v neposlední řadě chceme znovuotevřít hlavní budovu na Florenci, která se dlouhodobě rekonstruuje,“ dodává ředitel Ivo Macek.

Foto: Jaroslav Svoboda

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!