Stěžejní výstava podzimu v GASK: Stanislav Podhrázský slaví 100 let

Stěžejní výstava podzimu v GASK: Stanislav Podhrázský slaví 100 let  

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře oslaví výročí – posunuté kvůli pandemické situaci – 100 let od narození jednoho z nejosobitějších umělců generace nastupující po druhé světové válce, Stanislava Podhrázského. Výstava představí průřez jeho tvorbou a tvorbou jeho nejbližších přátel a současně předních osobností české umělecké scény. Díla Stanislava Podhrázského jsou zastoupena ve všech významných českých sbírkách a také v pařížském Centre Georges Pompidou. Výstava v GASK se uskuteční od 22. října 2023 do 4. února 2024.

Raná Podhrázského tvorba, stejně jako Medkova, reprezentuje český poválečný surrealismus. Záhy se však Podhrázský od surrealismu odpoutal, jako od veškerých dogmat, aby vytvářel imaginární světy vnitřních prožitků svým zcela osobitým a jedinečným způsobem. Obrací se k vnitřnímu světu člověka toužícího po svobodě a čelícího nebezpečí. V jeho díle rezonuje zájem o koncepty umění minulosti, zejména mistrů pozdní gotiky, renesance a manýrismu, s aktuálními dobovými uměleckými tendencemi, jako byla abstrakce nebo nová figurace. Jeho pozice jednoho z výjimečných figuralistů české malby druhé poloviny 20. století je nepochybná. Podhrázský je jedním z nemnoha českých umělců, kteří by, nebýt komunistické periody, bezpochyby dosáhli, díky nadčasovosti a jedinečnosti své tvorby, evropské proslulosti,“ zhodnotila Podhrázského dílo Marie Klimešová při jeho poslední zevrubné výstavě, uspořádané v roce 2013 v GHMP.

Foto: archiv GASK

Expozice představí průřez autorovým dílem a uměleckou tvorbu jeho nejtěsnějších přátel, proměňující se v rozličných časových etapách. Dílo každého z nich je svébytné a mimořádné, přesto vytvářejí jednotný myšlenkový svět. Součástí expozice, která čítá přes 100 uměleckých děl z veřejných i soukromých sbírek, budou dobové fotografie, unikátní filmové záznamy z přelomu 40. a 50. let a výběr z rozhovorů režisérky Jany Chytilové s umělci a historiky umění.

Foto: archiv GASK

Výstava Stanislav Podhrázský a přátelé bude v Galerii Středočeského kraje k vidění od 22. října 2023 do 4. února 2024 a její kurátorkou je Adriana Primusová.

Doprovodí ji série komentovaných prohlídek a beseda za účasti rodiny a pamětníků. Lektorské centrum GASK připravuje k tématu edukační programy pro školy a výtvarné dílny pro rodiny s dětmi. Před koncem roku vyjde k výstavě katalog. Tento galerijní počin vzniká ve spolupráci s rodinou autora – s dcerou Janou Chytilovou a manželkou Jaroslavou Podhrázskou.

Foto: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie GASK nabízí i další akce

Místo konání: Galerie GASK

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!