Vodní sporty, které letos rozhodně stojí za vyzkoušení

Vodní sporty, které letos rozhodně stojí za vyzkoušení 

Léto se pomalu blíží a s ním i spousta možností na venkovní sportovní aktivity. Abyste z teplých měsíců vytěžili maximum, vyzkoušejte klasické i méně tradiční vodní sporty, které vás osvěží a nabízí novou energií.

Buďme upřímní – sbalit si plavky a deku a na celé odpoledne se uhnízdit na trávu na koupališti, může být příjemné. Pokud byste ale rádi vnesli do letních dnů trochu pohybu a možná i adrenalinu, pak čtěte směle dál. Máme pro vás pár tipů na vodní sporty, které mají velký potenciál z obyčejného léta udělat léto nezapomenutelné.

Paddleboarding

Žebříčky popularity v posledních letech boří paddleboarding. Spočívá v tom, že jeden na prkně ve stoje pomocí dlouhého pádla pádluje na stojaté hladině vody. 

Ač se to nezdá, paddleboarding je sportem, při kterém člověk zapojuje celé tělo, převážně core – střed těla. Značně ale zapojuje také svaly na nohou, zádech i břiše. Nemusíte ho hned brát tak vážně, stačí si na prkně zablbnout, vyzkoušet si jeho možnosti a třeba se pobavit s kamarády.

Foto: Sportano.cz

Vodáctví

Vodáctví nebo také vodní turistika má u nás dlouhou tradici. Jedná se o způsob "cestování", při kterém se využívá plavidlo – raft, kánoe, pramice. Nejoblíbenější je vodáctví na řekách, kdy vodáci plují po proudu řeky a zastavují v průběhu mezi jednotlivými tábořišti. 

Nejvíce možností máte jako vodák právě během letních měsíců, kdy jsou nejen nejlepší podmínky pro sjezd řeky, ale také je většina kempů a tábořišť otevřená na občerstvení a pár točených. 

Vodní pólo

Vodní pólo je míčová hra, která se nehraje na hřišti, ale v bazénu. Ten musí být dostatečně hluboký na to, aby hráči nemohli při hře stát na dně.

Na hru vodního póla je zapotřebí menší skupina. Oficiálně se každé družstvo skládá až z 15 hráčů. Pokud ale chcete hrát spíše pro zábavu, může vás být samozřejmě méně. Je jen potřeba rovnoměrné rozložení týmu a na každé straně jeden brankář. Úkolem každého týmu je vstřelit soupeřovi co nejvíce branek. 

Foto: Sportano.cz

Wakeboard a lyže

Pokud máte rádi adrenalinu tak akorát, vyzkoušejte rozhodně wakeboarding. Ten spočívá v tom, že jezdec jede po vodní hladině tažený lodí nebo kabelovým vlekem. Jedná se vlastně o takovou kombinaci vodního lyžování a surfingu. 

Rychlost, kterou je wakeboardista tažen lodí, může dosahovat až k 35 kilometrů za hodinu, loď pak bývá upravena tak, aby vytvářela dobré podmínky pro jízdu včetně vln.

Potápění

Pokud vás radovánky na vodní hladině zase tak moc nelákají, zkuste zaplout pod ni. Potápění nemusíte absolvovat jenom na luxusních dovolených v hotelových resortech. I u nás můžete využít různé kurzy i různé druhy potápění, ať už s přístrojem nebo bez. 

TIP: Na potápění je potřeba speciální výbava, ať už se plánujete potápět kdekoliv. Nezapomeňte na to, že byste vždy měli dodržovat pokyny profesionála. Mezi výbavu, bez které se neobejdete, patří neopren. Vybrat si ho můžete třeba tady: https://sportano.cz/neroprenove-produkty/neoprenove-peny. Na e-shopu Sportano.cz najdete kromě neoprenů i celou řadu sportovního oblečení pro letní sporty.

Jasně, asi vás nebudou čekat nádherné korálové útesy, to ale neznamená, že potápění nestojí za to. A pokud chcete začít zlehka, můžete si potápění "osahat" v rámci zkušebních ponorů v bazénu, samozřejmě pod dohledem zkušeného instruktora.

Foto: Sportano.cz

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!