Na festivalu United Islands dostane prostor maďarská hudba a bude se hrát TEQball

Na festivalu United Islands dostane prostor maďarská hudba a bude se hrát TEQball 

Festival United Islands of Prague, který se začátkem května uskuteční již podvacáté, odhaluje první interprety. Na pražských ostrovech si diváci budou moci vychutnat směsici české, slovenské, polské, švédské, francouzské, německé a dánské hudby. Zvláštní prostor pak dostane hudba maďarská, která se rozezní v pátek 5. května v prostorách Klubu FAMU a v sobotu 6. května přímo na hlavní stage.

Na dvacáté narozeniny mezinárodního hudebního multižánrového festivalu United Islands of Prague dorazí desítky umělců z celého světa. Vedle maďarské hudby se návštěvníci mohou těšit na pestrou paletu nových hudebních interpretů jak domácí, tak zahraniční scény.

“Maďaři se na festivalu nepředstaví pouze hudbou. V rámci ostrovů inspirace si budou moci všichni příchozí vyzkoušet TEQball, což by se dalo česky vysvětlit jako stolní nohejbal. Hra kombinuje prvky fotbalu a stolního tenisu a hraje se na prohnutém stolu,” vysvětluje Lubomír Rek.

V Klubu FAMU vystoupí 5. května hudebník Bence Kocsis s elektornicky undergroundovým projektem pod názvem OIEE. Představí se také skladatel Márk Bártha, dream popová kapela Mayberian Sanskülotts a na hlavní scéně pak v sobotu zahraje indie čtveřice Platon Karataev.

Dva festivalové dny nabídnou švédskou partu The Magnettes, která si bere inspiraci u legendární skupiny ABBA a patří k nejdůležitějším švédským kapelám, irskou skupinu Enola Gay z Belfastu, která razantní basy a špinavé kytary kombinuje s recitovanými vokály a vybuzenou elektronikou.

Z české a slovenské scény dojde řada také na pražskou partičku P/\ST, která hraje alternativní experimentální rap s nášlapem do tvrdé elektroniky. Vystoupí slovenský rapper s pseudonymem Edúv syn, jenž se ve svých textem zaměřuje na psychické zdraví, rapperku Wodehnn patřící mezi vycházející hvězdy české rapové scény, a královéhradeckou popovou kapelu The Valentines, která osciluje mezi osmdesátkovou estetikou Davida Bowieho a současným kytarovým popem a podle svých slov hraje „veselé písničky o těch nejsmutnějších věcech“.

Vedle toho festival nabízí bohatý nehudební program. Vyjma zábavy reflektuje aktuální společenská témata. Letos se rozhodlo o spojení se Dnem Evropy. Ten nám každoročně připomíná, proč jsme součástí Evropské unie a v čem spočívá hlubší spolupráce mezi evropskými zeměmi.

Program festivalu United Islands of Prague se bude odehrávat v historickém centru na pražských ostrovech. Vstup na festival je v rámci koncertů i nehudebního programu tradičně zdarma

Foto: United Islands of Prague

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Střelecký ostrov

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!