Úžasná stará města, která byste měli navštívit v roce 2023

Úžasná stará města, která byste měli navštívit v roce 2023 

Historie může být opravdu podmanivá – zvláště když ji máte všude kolem vás. Rok 2023 je ideální k tomu, abyste objevili fascinující města vybudovaná před stovkami let. Objevíte spoustu starověkých ruin, nádherných chrámů a neskutečných paláců. Ať už plánujete zůstat v Evropě nebo se nebojíte vycestovat i do vzdálenějších zemí, máme pro vás několik míst, která byste letos rozhodně neměli vynechat.

Nádherná Evropa

Města plná historie, dobrého jídla, kultury a tance – to je Španělsko. Můžete zde strávit jeden víkend nebo klidně i několik měsíců, tato země je plná historických vesniček a oblastí, které vám doslova vezmou dech. Pokud preferujete větší města, zaleťte si do Barcelony. Letenky Barcelona – Praha dnes již naleznete za pár korun, a tak je Katalánsko dostupnou destinací pro každého. Samotná Barcelona nabízí řadu historických skvostů, jako například Park Güell nebo impozantní katedrálu La Sagrada Familia. V okolí Barcelony je také několik historických klášterů, které rozhodně stojí za vaši pozornost. Druhým historickým centrem Španělska je Madrid a jeho okolí. Pokud toužíte objevovat malé historické vesničky, nádherné akvadukty, nebo se úmyslně ztratit v klikatých uličkách menších měst, kde je historie všude kolem vás, toto město je pro vás jako stvořené.

Milovníci historie a starověké kultury musí zase alespoň jednou v životě navštívit Řecko. I tato země je plná míst, která dýchají historií. Kamkoli půjdete, tam ji najdete. Její přítomnost pravděpodobně nejvíce pocítíte v Aténách, kde se nachází také Akropole. Právě ta je symbolem filozofie, projevu slova, kultury či kolébkou moderní demokracie. Starověká citadela a okolní budovy vznikly v pátém století před naším letopočtem, a přestože jsou budovy momentálně z velké části už jen ruinami, stále jsou hmatatelným důkazem velké civilizace starých časů. Kromě historie, které zde budete svědky, slibuje vyvýšené místo citadely návštěvníkům také ty nejlepší výhledy na celé Atény.

Foto: Envanto

Po stopách římské říše

Podobně jako Řecko vás svou historií okouzlí i samotná Itálie. Historickým centrem je v tomto případě Řím, který je velmi dostupný. Letenky Řím - Praha totiž dokážete najít za skvělé ceny v podstatě v jakémkoliv ročním období. Tento starověký svět byl znám zejména množstvím válek a krveprolitím. Ale zatímco většina starověkých civilizací bojovala jen v případě obrany před nepřítelem, Římané se rozhodli zajít o krok dál a postavit mohutný amfiteátr, kde se bavili bezohlednými gladiátorskými hrami. Tento amfiteátr, Colosseum, je dnes jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí v Itálii, a neměl by si jej nechat ujít žádný milovník historie. Totéž platí i o Forum Romanum, které bylo v minulosti hlavním centrem starověkého Říma. Okouzlí vás však i četné fontány, nádherná náměstí nebo impozantní baziliky.

V centru Říma se totiž nachází také Vatikán, který je městem (a zemí) ve městě. Je to nejmenší země na světě se značnou historií. Vatikán je všeobecně známý jako svatý dům katolického papeže. Je to ovšem také město, ve kterém se dodnes nacházejí mnohé historické památky, jako například Bazilika svatého Petra, největší církevní stavba na světě. Při prohlídce Vatikánu si můžete prohlédnout i vatikánská muzea, renesanční a barokní architekturu či jedinečný způsob života ve Vatikánu.

V Římě toho můžete vidět skutečně spoustu, díky čemuž můžete mít obavy z plánovaní, nebo hledání vhodného ubytování. Ale nebojte se. Dnes je už cestování jednoduché, takže rezervace vašeho výletu nebo dovolené je rychlejší, než si dokážete představit. Třeba Esky.cz nabízí předdefinované možnosti cestování, kde si spolu s rezervací letu současně zarezervujete i ubytování a vaše výlety. Nabízí také flexibilní způsoby platby včetně odložené platby, nebo platby na splátky. Cestovat tak můžete bez toho, aby to zatížilo vaši peněženku.

Foto: Envanto

Objevte starověké civilizace

Pokud jste Evropu již prozkoumali, případně jen toužíte poznat i nové kultury, vyzkoušejte Egypt. Egypt má rozhodně víc než jen jedno historické město. Mezi ta, která byste neměli vynechat však rozhodně patří Káhira, která je hlavním městem Egypta, a je domovem velkých pyramid v Gíze. Pyramidy jsou známým světovým divem. Egyptští faraoni je používali přibližně od roku 250 před Kristem, přičemž způsob, jak je stavěli je pro nás dodnes fascinující. Archeologové studují pyramidy v Gíze již od nepaměti a v areálu objevili spoustu zajímavých věcí. Některé z nejoblíbenějších objevů jsou hrobky, nábytek, sochy a šperky, které si můžete prohlédnout například v káhirském muzeu.

Milovníky starověkých civilizací nezklame ani Jordánsko. V minulosti exotická destinace je dnes již opravdu dostupnou a bezpečnou zemí, která podobně jako Egypt, nabízí historické a architektonické skvosty. Jedním z nich je skalní město Petra. Petra není nejnavštěvovanějším místem v Jordánsku jen tak pro nic za nic. Toto působivé město v poušti vestavěné do červených skal bylo ve skutečnosti velkým starověkým městem, které postavili Nabatejci. Nacházelo se na strategické křižovatce mezi Arábií, Egyptem, Fenicí a Sýrií. V době největšího rozkvětu Petru obývalo více než 20 000 lidí a jejich hlavní činností bylo obchodování s kadidlem. Dnes lidé přicházejí z celého světa, aby byli svědky působivé architektury, ale také hor a roklin, které jej obklopují.

Spojte město a přírodu

Pokud toužíte po jedinečném zážitku, který v sobě spojuje vše, co každý dobrodruh od cestování očekává, vyražte do Peru. Hned v úvodu vás mile překvapí město Lima, které je plné kultury a nádherných zákoutí. Za historií se však rozhodně vypravte do města Cusco, které se nachází v Andách. Je hlavním městem starověké říše Inků a historickou památkou je v tomto případě samotné město. Cusco bylo založeno před tisíci lety, avšak datum jeho vzniku i původ jsou stále zahaleny tajemstvím.

Město má podobu pumy, která je pro současné obyvatele i Inky posvátným zvířetem. Přestože bylo Cusco postaveno ve starověku, jeho design a plánování z něj dělají poměrně moderní město s administrativními a ekonomickými čtvrtěmi, ale najdete zde i pozůstatky peruánské kultury. Cusco je také skvělým startovacím místem pro každého, kdo se chystá na Machu Picchu. Podobně jako toto archeologické naleziště, garantujeme vám, že v paměti vám zůstane i samotné Cusco.

Foto: archiv Envanto

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!