Matějská, Korncert, Medvídek Pú a Malý princ. Týdenní tipy od 27. února do 5. března

Matějská, Korncert, Medvídek Pú a Malý princ. Týdenní tipy od 27. února do 5. března 

Přelomový týden nabízí opět výčet kulturních akcí. Připravili jsme pro vás výběr týkající se zábavy, hudby, výstav a světa filmu či divadla. Těšit se můžete například na Matějskou pouť, na koncert izraelské zpěvačky a hudebních stálic Davida Kollera a Jiřího Korna, nebo na tragicko-komickou inscenaci o zločinu a trestu.

Zábava na Matějské

V areálu pražského Výstaviště propukla v sobotu 25. února oblíbená Matějská pouť, kde na vás čekají tradiční i nové zahraniční atrakce. Pobavit se můžete na horské dráze, centrifuze, ve strašidelném zámku, domě smíchu, u střelnic, na kolotočích, houpačkách, skákacích hradech, houpacích lodích, nebo na lochnesce. Pro návštěvníky bude Matějská přístupná do 10. dubna, a to v časových rozmezích úterý až pátek od 12.00 do 20.00 a o víkendu od 10.00 do 22.00.

Doteky krásy dřeva

Jiřímu Chmelaři a Františku Jandovi přináší ruční práce a krása dřeva radost, kterou předávají dál. Autoři rádi experimentují a hledají hranice umělecké tvorby navzdory jednoduchému kruhovému pohybu. Pracují výhradně s místními dřevinami a na výstavě bude k vidění buk, dub, olše, slivoň, hrušeň, třešeň, akát, ořešák, jasan, dřezovec, javor a jilm.

Foto: archiv Novoměstská radnice

Samotná výstava Doteky krásy dřeva se uskuteční ve třech místnostech Novoměstské radnice do 26. března. Při vstupu do první místnosti galerie na návštěvníky dýchne atmosféra soustružnické dílny. Ucítí vůni dřeva a přivítá je jak moderní, tak i starožitný funkční šlapací soustruh, vybavení soustružníka a postupy tvorby. Druhá místnost představí mísy z mramorovaného dřeva, které mají navíc barevné kresby vytvořené houbami. Třetí místnost nabídne kromě mís velké kompozice jako dubový exponát z jednoho kusu dřeva o průměru 75 cm.

KORNCERT

Jedinečná koncertní tour roku 2023 elegána, který se již navždy zapsal do dějin české hudební scény, nejen díky své celoživotní originalitěunikátní barvě hlasu, ale především díky své vášni pro muzikál, tanec a step. Po více než 30 letech sólového ticha přichází s nabitou show pod názvem KORNCERT. Od 1. března bude Jiří Korn zastavovat na vybraných místech po celé České republice, mezi nimi se objeví Praha, Brno, Ostrava, Jihlava, České Budějovice, Prostějov, Znojmo, Krnov a další. Můžete se těšit na unikátní program, na nápadité scénografické zpracování a na profesionalitu skvělých tanečníků a tanečnic. To vše v propojení s velkoplošnou projekcí. Vstupneky k dostání v síti Ticketstream.

Show Me the Body

Výstava Show Me the Body reflektuje tělo, které se v raných kresbách Hany Garové objevovalo jako předmět psychologického zkoumání – a pak hlavně tělo, které se v současných kresbách a malbách stalo pracovním nástrojem, protože performativně vstupuje do obrazové plochy a stává se doslova transformátorem akumulovaných energií. Tvorbu Garové charakterizuje tzv. běs malování (furor pictoris) – horečnatý akt, potřeba vytvářet a destruovat současně, kde obraz je zdrojem radosti i bolesti. V excesivním tvoření se kombinuje intenzívní malířské přemýšlení s impulzívními gestickými momenty. Expozici Show Me the Body mohou návštěvníci zhlédnout v Arto.to galerii v Uhelném mlýně do konce května.

Foto: Marek Novotný

Noa

Izraelská zpěvačka Noa přirozeně propojuje hudbu levantskou i tu „západní“. Zpívá minimálně devíti jazyky a s chutí si vystřihla duet s alžírským zpěvákem Khaledem či se Stingem. Na studiích potkala svého celoživotního hudebního partnera, tamního pedagoga a kytaristu Gila Dora. Dokáže snoubit různorodé hudební dědictví Blízkého východu a Středomoří s jazzem, popem i folkem. Všeobjímající vizi souladu a krásy nabídne pražskému publiku 1. března ve Velkém sále Novoměstské radnice v podobě koncertu.

Medvídek Pú: Med a krev

Do kin vstupuje 2. března kontroverzní premiéra britského hororu Medvídek Pú: Med a krev. Kryštůfek Robin během svých univerzitních studií zanedbává zvířata ve Stokorcovém lese a neposkytuje jim žádnou potravu. Mezi hladovějícími zvířaty se Pú a Prasátko rozhodnou nakrmit sami a jejich zvířecí instinkty se znovu probudí. Kromě medu touží Medvídek i po krvi. To ale představuje smrtelné nebezpečí pro přijíždějící turisty. Pú a Prasátko se však chtějí pomstít i Kryštůfkovi Robinovi za to, že je opustil...

David Koller TOUR LP XXIII

David Koller, jedna z nejvýraznější osobností české hudební scény posledních desetiletí, zpěvák, bubeník, producent a autor mnoha hitů vyráží se svou skvělou kapelou na jaře 2023 na tour k nové desce LP XXIII. V pátek 3. března zahraje svým posluchačům od 20.00 v plzeňském DEPO2015.

Komedie Jack staví dům

Městská divadla pražská uvedou v Komedii tragicko-komickou inscenaci o zločinu a trestu v režii Tomáše Loužného, ve které hlas spravedlnosti skomírá. Komedie Jack staví dům bude uvedena v české premiéře poprvé 4. března. Jack je asociální vizionář. Nemá sice smysl pro humor, ale oplývá kultivovaností a vznešenými plány. Recituje verše z Božské komedie Danta Alighieriho a věří, že skutečný umělec musí konvence bořit. Ze všeho nejvíc ovšem touží vybudovat své vpravdě životní dílo! V hlavní roli Jacka se představí Dan Kranich. Po boku hlavního hrdiny se objeví také herečky Gabriela Míčová a Julie Goetzová a herci Jiří Svoboda a Petr Ťopek

Foto: archiv Městská divadla pražská

Výstava Malý princ

Interaktivní výstavě s rozšířenou realitou Malý princ, která se zabydlela v Dietrichsteinském paláci Moravsského zemského muzea v centru Brna, dominují obrázky z nového vydání legendární klasiky Antoina de Saint-Exupéryho. Světově uznávaná multimediální umělkyně Eliška Podzimková je připravovala na Islandu a jak je pro její tvorbu typické, jde o kombinované fotografie s ilustracemi. A stejně jako v Eliščině knize, tak i obrazy na výstavě pro každého diváka magicky ožijí. Návštěvníci si mohou do svých tabletů nebo telefonů zdarma nainstalovat aplikaci Artivive, díky níž se v na první pohled statických obrazech začne odehrávat příběh.

Foto: Jan Cága

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!