Lord of the Dance, Největší dar a nový cirkus. Týdenní tipy od 28. listopadu do 4. prosince

Lord of the Dance, Největší dar a nový cirkus. Týdenní tipy od 28. listopadu do 4. prosince 

Co s dalším načatým týdnem? Do České republiky přijedou irští Lord of the Dance, v kinech se bude hledat Největší dar a novinky nebudou chybět ani v divadlech. A samozřejmě – začal advent a s ním i vánoční trhy a jarmarky. Vybíráme za vás tipy na kulturní zážitky tento týden.

Lord of the Dance

Světový fenomén Lord of the Dance po dlouhých odkladech konečně zavítá v rámci svého evropského turné do České republiky! Umělecká taneční skupina inspirovaná původním irským folklorem slaví své 25. výročí, a tak se vydali na turné s názvem Lord of the Dance: 25 Years of Standing Ovations, tedy 25 let ovací ve stoje. 

Kromě nových kostýmů, skvělých speciálních efektů a rokenrolového světelného designu, slibuje nadšený autor Michael Flatley i nová taneční čísla a hudbu. Tento týden zavítají Lord of the Dance do Karlových Varů (29. listopadu), Liberce (30. listopadu), Pardubic (1. prosince), Českých Budějovic (2. prosince), Prahy (3. prosince) a Ostravy (4. prosince).

Největší dar

Vánoce se blíží a co by byl pořádný advent bez nějaké dobré pohádky! Do kin míří nové pohádkové dobrodružství Největší dar, které zavede diváky do jedné malé valašské vísky, do dávných dob pohanských bohů a bohyň.

Radegast, Morena, Svarožic a další velkolepí, dobří, zlí i hašteřiví bohové se začnou plést do života lidí… a lidé se začnou plést do života bohů. Bohyně zimy Morena by nejraději přinesla na zem věčný mráz a led. Zvrátí někdo její konání? Bude to bohyně léta, jara či podzimu, nebo nejvyšší bůh Svarožic? Nebo to bude prostá dívka, která má ten největší dar, na který jsou i Moreniny čáry krátké! V hlavních rolích se představí Boleslav Polívka, Anna Polívková, Chantal Poullain, Sabina Rojková, Radek Melša, Jiří Dvořák, Zuzana Slavíková, Petr Vančura a další.

Žena, růže, píseň, kost

Losers Cirque Company, oblíbený divadelní spolek performerů - herců, akrobatů, mimů a tanečníků, chystá novou pohybovou inscenaci, jejímž ústředním motivem je neustále se měnící postavení a společenská role ženy.

Není jednoduché najít v současném světě svou životní cestu, své pevné místo. Každá generace zjišťuje, že zkušenosti těch předešlých pozbyly platnost, a že je nutné adaptovat se na nové situace novými přístupy. Tradiční vzorce se hroutí a ty nové nemají pevné základy. Nová taneční performance představí inspirace žen - aktérek, které jsou v jejich životě opěrným bodem. Premiéra představení proběhne 1. prosince v divadle Bravo! v Praze.

Foto: Losers Cirque Company

Okupace

Divadlo Bez zábradlí uvede 28. listopadu novou inscenaci Okupace na motivy stejnojmenného českého filmu. Píší se sedmdesátá léta, období normalizace. Na jevišti zapadlého okresního divadla se uprostřed noci koná generální zkouška nové hry na motivy Fučíkovy „Reportáže psané na oprátce“.

Atmosféra je napjatá. Nejen, že představení zřejmě nedopadne dobře, členové ansámblu mezi sebou navíc mají zjevně nevyřízené účty. Aby toho nebylo málo, zjeví se zničehonic důstojník okupační armády. Chce svým nedobrovolným hostitelům prodat erární kanystr benzínu. A také má žízeň a chce se bavit. Herci tuší, že je čeká dlouhá noc.

Advent na hradě Křivoklát

3. a 4. prosince čeká návštěvníky hradu Křivoklát vskutku královský advent. Na děti i dospělé budou od 10.00 do 17.00 hodin na hradě čekat tanečníci, kejklíři i šermířské skupiny se svými vystoupeními. Chybět samozřejmě nebude dobový jarmark s ukázkami řemesel a možná přijede i pan král! Podobný program bude probíhat také 10. a 11. prosince.

Vánoční jarmark ve Švandově divadle

Advent zamíří i do Švandova divadla. Divadelní foyer se 4. prosince provoní purpurou a perníčky. Po celý den zde bude probíhat jarmark s originálními dárky i dobrotami na zub. O zábavu se postarají někteří herci a herečky, kteří si pro návštěvníky připravili hudební vystoupení. Děti si také přijdou na své – čeká na ně oblíbená pohádka Andělíček Toníček.

Úvodní foto: Losers Cirque Company

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!