Dasha a Epoque Quartet, swing, Pupek Paříže a Ledové království. Týdenní typy od 21. do 27. listopadu

Dasha a Epoque Quartet, swing, Pupek Paříže a Ledové království. Týdenní typy od 21. do 27. listopadu 

V tomto týdnu nás nemine začátek jubilejního desetiletého turné po českých městech v podání Partičky na vzduchu, knižní novinka, výstava o strachu či filmová premiéra s vánoční tematikou. Můžete si také užít poslech filmových hitů, jít si zaswingovat nebo se nechat myšlenkami odnést do Paříže.

Partička na vzduchu

Oblíbení baviči z pořadu Partička vyrazí 21. listopadu mezi diváky s konceptem Partička na vzduchu. Jednotlivá představení bude uvádět moderátor Luděk Staněk a o hudbu se postará hudebník Marián Čurko. K zajetým členům Partičky se připojí i hosté jako například Miroslav EtzlerJiří LangmajerBerenika Suchánková a Dalibor Gondík. Mezi třiatřiceti zastávkami nebude chybět například, Liberec, Ústí nad Labem, Hradec Králové, České Budějovice, Jihlava, Hodonín, Šumperka, Karviná a vánoční speciál v Praze. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketstream.

Kodaňská trilogie

V pondělí 21. listopadu vychází v nakladatelství Host niterná zpověď Tove Ditlevsen, jedné z nejvýznamnějších dánských autorek dvacátého století. Autorka se již v sedmnácti letech stala slavnou básnířkou, ovšem věnovala se i psaní novel, románů, povídek, esejů a především memoárů. Svůj život ukončila roku 1976 sebevraždou.

Kniha přiblíží recipientům Kodaň mezi třicátými a sedmdesátými lety dvacátého století, která se prolíná s příběhem ženy z obyčejného dělnického prostředí, odkud se snažila co nejdříve uniknout do světa literatury. Příběh vykresluje složitá ženská přátelství, manželství bez citu a porozumění, mateřství a nechtěná otěhotnění, milostná vzplanutí, rozpolcení mezi muži, závislost na alkoholu a drogách, ale především závislost na psaní.

Neboj, neboj!

Galerii Atrium na Žižkově bude zahájena 22. listopadu výstava Neboj, neboj! Interaktivní instalace je inspirována stejnojmennou knihou Milady Rezkové, Lukáše Urbánka a Jakuba Kaše. Výstava provede návštěvníky strachem nejen jako obecným pojmem, ale zejména jako jejich osobní emocí. Pomůže nahlédnout hravě a kreativně na fenomén strachu z různých úhlů pohledu. Je připraven také edukační program pro veřejnost i školy, kterým provedou zkušení lektoři. Návštěvníkům bude zdarma otevřena až do 2. dubna 2023.

Dasha and Epoque Quartet

Název nového projektu zpěvačky Dashy a uskupení Epoque Quartet odkazuje k fenoménu Elly Fitzgerald. Specifický a komplexní zvuk spojení smyčcového kvarteta s nejrůznějšími perkusemi (hangdrum, vibrafon, cajon), se kterými exceluje Šimon Veselý, dává prostor naší přední zpěvačce Dashe předvést svou hudební výjimečnost v jiné poloze, než jsme zvyklí. Autorem většiny úprav je aranžérský mág Alexey Aslamas. Křest alba proběhne 23. listopadu v Jazz Docku.

Vánoční příběh

Originální snímek plný nečekaných situací, ale i zábavy odkrývá rodinné vztahy u Skálů, kde vládne známá herečka Skálová v podání podání Jiřiny Bohdalové. Její syn v obsazení Karla Rodena řeší svoji prostořekost a přítelkyni. U Pazderků se zase probírají nezvaní hosté a vzájemné vztahy. U svátečního stolu se nakonec sejdou Jiří Lábus, Oldrřich Kaiser, Anna Fialová, Jitka Sedláčková, Pavla Beretová a další. Na horách se svátky rozhodne oslavit rodina se členy, jejichž role se ujali Hynek Čermák, Jana Plodková, Jan Nedbal a Sára Sandeva. Film vstoupí do českých kin 24. listopadu.

Pupek Paříže

Městská divadla pražská uvedou 25. listopadu v divadle ABC inscenaci osobitého dramatika a režiséra Davida Drábka. David Drábek je autorem čtyř desítek divadelních textů, za něž získal pětkrát Cenu Nadace Alfréda Radoka za nejlepší hru roku. Nyní se inspiroval francouzskou situační komedií. Jedné přízračné noci se tu setkává horror s humorem. Ze spoutané psýché se vynořují potlačované archetypy pohádek a mýtů. V hlavních rolích hrají Vojtěch Dvořák, Nina Horáková, Radim Kalvoda, Eva Leinweberová, Denis Šafařík, Renáta Matějíčková a další.

Foto: Patrik Borecký

Love songs Hollywood

Se svým programem zavítá v pátek 25. listopadu orchestr Bohemian Symphony Orchestra Prague, který své publikum přivítá na velké filmové výpravě. Na pódiu prestižního jazz clubu Reduta zazní melodie filmových hitů z filmů jako Titanic, Deadpool, Deník Bridget Jonesové, Stmívání nebo Zrodila se hvězda.

Saturday Gala Swing Night

Milovníci swingové hudby z řad tanečníků i posluchačů potěší největší swingový večer roku. V rámci celovíkendového festivalu Lindy Hop Herbst Camp se v sobotu 26. listopadu od 20. 00 bude swingovat ve velké hale plzeňského Depo2015 za účasti brněnského orchestru Swing Kong a plzeňského Pilsner Jazz Band. Navíc se uskuteční taneční soutěže o hodnotné ceny a exhibice lektorů z pěti zemí.

Ledové království s živým orchestrem

Symfonický orchestr Českého rozhlasu v čele s dirigentem Ernstem van Tielem oživí historické prostory Smetanovy síně Obecního domu 27. listopadu v časech 13.00 a 17.30. V jejich podání zazní hit Let It Go, který byl oceněn cenami Oscar a Grammy, a mnoho dalších písní z populární Disney pohádky Ledové království. Koncert je pořádán ve spolupráci s mezinárodní koncertní agenturou Sure. Entertainment.

V Ledovém království se nebojácná optimistka Anna vydá na dalekou výpravu, aby společně s drsným horalem Kristoffem a jeho věrným sobem Svenem našla svou sestru Elsu, jejíž ledová moc uvrhla království Arendelle do věčné zimy. Anna s Kristoffem na své cestě čelí nehostinným podmínkám, potkají záhadné trolly či zábavného sněhuláka Olafa. Bojují s přírodními živly, aby zachránili království. Vstupenky pro celou rodinu k dostání v síti Ticketstream.

Foto: archiv Supraphon

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!