Začátek listopadu popluje na světové vlně jazzu

Začátek listopadu popluje na světové vlně jazzu 

Po květnových a červnových žních jazzu připravuje Jazz Dock další várku. Ve dnech 3. až 9. listopadu se uskuteční prestižní festival Jazz On5. Ze Spojených států amerických a z Polska zavítají k Vltavě světoví umělci a představí společně s tamními performery svoje jazzové cítění.

Festival otevře skladatel a klavírista Aaron Parks, který po sérii přesunutých koncertů představí svůj projekt Little Big. Album je inspirováno indie-rockovou scénou.

Na Parkse naváže zpěvačka a skladatelka Marta Kloučková svým éterickým a jemným hlasem. Její debutové album Loving Season z roku 2018 bylo označováno za jedno z nejlepších jazzových alb sezóny. Spolupracuje s uznávanými jazzovými hudebníky – Davidem Dorůžkou, Vítem Křišťanem, Jaromírem Honzákem a Markem Urbánkem, se kterými také vystoupí. Mimo jiné spolupracovala i se zpěvákem a hercem Vojtěchem Dykem. Na místě pokřtí své nejnovější album na pomezí jazzu a folku – Stopa Snu

Ve stejný den vystoupí i art-bluesové trio The Bladderstones. Letos oslaví desáté narozeniny a v rámci podzimního turné vystoupí právě v Jazz Docku. Frontman kapely Tomáš Frolík je velmi talentovaný hudebník své generace a stipendista na London Center of Contemporary Music.

V půlce festivalu se posluchačům představí Anna Kolchina, původem Ruska žijící v USA. Je známá pro svůj pevný a svůdný hlas, který zazní v doprovodu česko-amerických hudebníků. Náštěvníci se dočkají také originálního a energického funku a soulu s prvky brass music a jazzu.

Do Prahy zavítá i renomovaná brooklynská kapela Huntertones. Její členové používají postupy neworleánských groovů nesených suzafonem, ostré funkové kytarové riffy a skvěle zaranžované dechové sazby. Kapela často vystupuje s různými vokalisty. Tentokrát si na turné přizvali Akie Bermisse s typickým charismatem, frázováním a intonací černošského zpěvu.

Jeden z večerů festivalu Jazz On5 bude věnován českému jazzu. Vystoupí pět etablovaných kapel Limbo, Ondřej Štveráček Quartet, Jana Koubková Quartet, #B Experiment a František Kop Quartet. Každá zahraje přibližně padesátiminutový set. Myslet se bude i na náročnost poslechu a organizátoři slibují dostatečně dlouhé pauzy mezi jednotlivými bloky. 

Během závěrečných tří dnů festivalu zavítá na podium Jazz Docku Joe Lovano, Gretchen Parlato a The Bad Plus. Velikán světového saxofonu Joe Lovano je jeden z nejvlivnějších saxofonistů moderního jazzu, který shrnuje odkaz velkých hráčů 50. a 60. let, jako byli Coleman Hawkins, Lester Young, Dexter Gordon či John Coltrane. Zazní průřez jeho tvorby a některé nové skladby ve spojení s polskými hudebníky. O den později vystoupí americká zpěvačka a skladatelka Gretchen Parlato. Do svého uměleckého projevu zapojuje různé improvizační techniky.

Na závěr festivalu se do hudebního klubu vrátí po delší době kreativní kapela The Bad Plus. Jejich hudba vychází z avantgardního jazzu, alternativního rocku, soudobé vážné hudby i hiphopu. Skupina se vyhýbá jakémukoliv škatulkování a neustále hledá způsoby, jak překlenout pravidla a hranice žánrů, technik.

Program Jazz On5:

  • Aaron Parks Little Big – 3. 11. (20.00)
  • Marta Kloučková Quintet – Křest alba Stopa snu – 4. 11. (19.00)
  • The Bladderstones – 10 let! – 4. 11. (22.00)
  • Anna Kolchina Quartet – 5. 11. (19.00)
  • Huntertones ft. Akie Bermiss (USA) – 5. 11. (22.00)
  • Czech Jazz Evening – 6. 11. (18.00)
  • Joe Lovano ft. the Marcin Wasilewski Trio – 7. 11. (20.00)
  • Gretchen Parlato – 8. 11. (20.00)
  • The Bad Plus – 9. 11. (20.00)

Foto: archiv Jazz Dock

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazz Dock nabízí i další akce

Místo konání: Jazz Dock

Jazzová sekce

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?