Hudba na hladině, televizní Elvis i epidemie na Islandu. Týdenní tipy od 29. srpna do 4. září

Hudba na hladině, televizní Elvis i epidemie na Islandu. Týdenní tipy od 29. srpna do 4. září 

Děti míří do školy a kultura zase do nabité podzimní sezóny. Stále ale nechybí akce na čerstvém vzduchu, ať už koncerty domácích hvězd ve Výravě nebo vystoupení České filharmonie na vltavské hladině. Nejen o tom v našem pravidelném přehledu.

7 pádů Honzy Dědka

Rozhovory publicisty Honzy Dědka s osobnostmi, které hýbou nejen kulturní domácí scénou, můžete zažít i naživo během natáčení. V pražském Švandově divadle se odehrávají každé úterý večer, termíny začínají už 30. srpna. Lístky si lze zakoupit v předprodeji společnosti Ticketstream.

Oskar Kokoschka a Ostravsko

Zájem rakouského expresivního malíře o Prahu není nic neznámého. Okouzlila ho však i slezská metropole, jak dokládá aktuální výstava umístěná do letenské budovy Expo 58 Art v Praze. Středobodem komorní přehlídky je olejová veduta Moravská Ostrava II, u níž se první plátno nedochovalo. Zásadní je i představení portrétu Kokoschkova tchána Karla Břetislava Palkovského a série prací na papíře, které malíř věnoval rodině. Zhlédnout je můžete do 2. října.

Elvis na VOD

Oscarový nominant, který měl před čtvrtletím českou kinopremiéru, zamíří také na streamovací platformu HBO Max, a to v pátek 2. září. Příběh krále rock’n’rollu je konstruován okolo Presleyho složitého vztahu s manažerem Tomem Parkerem, jehož ztvárnil Tom Hanks. O režii a částečně scénář se postaral Baz Luhrmann, který má za sebou hity jako Velký Gatsby nebo Moulin Rouge.

Měsíční kámen

Na podzim roku 1918 prožívali Islanďané poslední dny války, které navíc komplikovala epidemie zákeřné španělské chřipky. V centru stejnojmenné novely autora s pseudonymem Sjón se nachází mladík přezdívaný Měsíc, jenž v překotné době sám zjišťuje svou „jinakost“, homosexuální orientaci. Prchá do přítmí biografů, kde kromě kinematografie poznává i dívku zvanou Slunce. Jevištní adaptace s Terezou Hofovou a Janem Cinou vstoupí na prkna pražského Studia Hrdinů v pátek 2. září.

Koncert pro Evropu

Na unikátní plovoucí scénu na Vltavě v metropoli se v pátek 2. září vypraví Česká filharmonie na svůj historicky první koncert na říční hladině. Zazní skladby domácích velikánů Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka pod dirigentskou taktovkou Semjona Byčkova.

Letní parket Výrava

Areál nedaleko Hradce Králové přivítá další várku tuzemských interpretů. V sobotu 3. září bude program pokračovat nabitým dnem, kdy zahrají Tři sestry, Vypsaná fiXa, Mňága a Žďorp, E!E nebo Banjo Band Ivana Mládka. Další koncerty budou následovat v pátek 9. září a poté v sobotu 17. září, bližší informace a předprodej vstupenek je k dispozici na webu Ticketstream.

Mirai hraje pro Vyškov

Svou třetí desku Maneki Neko přijede Mirai Navrátil se svými hudebními kolegy představit vyškovskému publiku v sobotu 3. září na tamní fotbalový stadion. Podpoří je frýdeckomístecká rocková formace Desmod, uskupení Craggy Collyde s britským frontmanem a brněnští popoví YesBrothers. Vstupenky zakoupíte v síti Ticketstream.

Prodaná nevěsta

Středočeské kulturní léto se sklonkem prázdnin ještě nekončí. Nádvoří zámku Vlašim ožije v neděli 4. září večer Smetanovou klasickou operou, jež si odbyla uvedení před více než sto padesáti lety. Mezi účinkujícími se objeví umělci z plzeňského Divadla J. K. Tyla, v hlavních rolích Jeníka a Kecala potom sólisté Národního divadla – Josef Moravec a Zdeněk Plech. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketstream

Foto: archiv HBO

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!