KulTýden od 4. do 10. října: osleplí koně, best of z filmových festivalů i šedesátiny americké gejši

KulTýden od 4. do 10. října: osleplí koně, best of z filmových festivalů i šedesátiny americké gejši 

To nejlepší z evropských filmových přehlídek, drama Equus na prknech Činoherního klubu nebo výročí slavné hrdinky z pera Trumana Capoteho. Nejen o tom v novém vydání KulTýdne, přehledu kulturních událostí na nejbližších sedm dní.

Nenavštívili jste Berlinale nebo festivaly v Cannes či Benátkách? Průřez letošními programy nabízí přehlídka Be2Can, jež do kin po celé republice přiveze čerstvé tituly starého kontinentu. Bližší detaily uslyšíte v podcastu, který je k přehrání níže.

K sepsání hry Equus inspiroval dramatika Petera Schaffera mysteriózní případ nezletilého chlapce z anglického venkova, který z neznámého důvodu oslepl šest koní. Podrobnosti o díle ověnčeném cenou Tony prozrazuje režisér Martin Čičvák, který jej uvede na prknech pražského Činoherního klubu.

Americko-kubánská operní diva Lisette Oropesa, který má na kontě dlouholeté angažmá v newyorské MET, míří na pražský debut do Obecního domu. Více poodhaluje organizátorka koncertu Alena Kunertová.

Jak rozlišit umělecký originál od padělku? Odpověď skýtá aktuální expoziceGalerii moderního umění v Hradci Králové, na níž nechybí falza Jana Zrzavého i Františka Kupky.

Před šedesáti lety stanula před klenotnictvím Tiffany, aby u jeho výlohy plné blyštivých šperků posnídala. Kdo byl předobrazem Holly Golightly, kterou stvořil spisovatel Truman Capote a již nezapomenutelně ztvárnila Audrey Hepburn ve snímku z roku 1961?

Na závěr si nenechte ujít pár tipů, co podniknout o druhém říjnovém víkendu v hlavním městě. Vybírat můžete od ochutnávky exotické kuchyně po největší designérskou výstavu.

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden!

Foto: Paramount Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!