Slovanská epopej znovu v Moravském Krumlově. V renesančním zámku zůstane pět let

Slovanská epopej znovu v Moravském Krumlově. V renesančním zámku zůstane pět let 

Soubor dvaceti monumentálních pláten secesního mistra Alfonse Muchy se vrátil do interiérů renesančního zámku na Znojemsku. Výstava je k vidění od konce července, díla by měla zůstat nainstalována po dobu pěti let.

Po dekádě se cyklus velkoformátových maleb přesunul do moravskokrumlovské dominanty, kde již byl vystavený dříve, a to v letech 1963 až 2011.

Nové prostory zajišťují podle starosty města Tomáše Třetiny ideálnější podmínky. „Je tu nové osvětlení, nová klimatizace a stroje udržující stálou teplotu a vlhkost, navíc velké zabezpečení s kamerovým systémem,“ uvedl starosta pro třicátou epizodu podcastu KulTýden.

Od návratu Muchova díla si slibuje podporu lokálního turismu. „Slovanská epopej vždy byla hlavním tahákem regionu. Počítáme s návštěvností okolo padesáti až šedesáti tisíci lidí ročně,“ upřesnil Třetina.

Vzhledem k očekávanému náporů zájemců organizátoři doporučují si vstupenky předem zarezervovat na časový slot online. Široké veřejnosti se expozice otevírá v sobotu 31. července.

Proslulý výtvarník přelomu devatenáctého a dvacátého století a rodák z nedalekých Ivančic na obrazech pracoval celých čtrnáct let. Ve Slovanské epopeji zpodobnil představy o slovanském dávnověku a pohanských bozích i rozličné historické události, důraz přitom kladl na éru husitství a Jednoty bratrské. Dílo slavnostně odhalil u příležitosti desátého výročí vzniku Československa a kompletně jej věnoval městu Praze.

Foto: mucha-epopej.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!