KulTýden od 17. do 23. května: písně z Eurovize, koprodukční Smolný pich i oslava jubilea Ivy Janžurové

KulTýden od 17. do 23. května: písně z Eurovize, koprodukční Smolný pich i oslava jubilea Ivy Janžurové 

Přeneste se do temného protektorátu s novou nástěnnou malbou v metropoli, oslavte narozeniny Ivy Janžurové nebo se zaposlouchejte do písní finalistů letošní Eurovize. Nechybí ani Smolný pich a mladí literáti! To vše v novém vydání KulTýdne s Kristýnou Čtvrtlíkovou.

Kde začíná obscénnost a jak ji vůbec definujeme? Představitel rumunské nové vlny Radu Jude na letošním Berlinale zvítězil s hořkou satirou Smolný pich aneb Pitomý porno, která vznikla v české koprodukci. Snímek je nově k dispozici ve videotéce Aerovod a v podcastu se o něm dozvíte více. Uslyšíte dokonce i českou herečku, které si ve filmu střihla malou roličku. 

Společně oslavíme velké jubileum ikonické herečky. Úctyhodných osmdesáti let se dožívá rodačka z vysočinské Žirovnice s nepřehlédnutelným širokým úsměvem, kterou známe z desítek divadelních rolí i filmových úloh, ať už z Kočáru do Vídně, Světáků nebo třeba Petrolejových lamp. Iva Janžurová se v rámci oslavy objeví už v pondělí večer na ČT Art v záznamu diváckého hitu Audience u královny z repertoáru Národního divadla.

 

Sledujete Eurovizi? Populární soutěž na starém kontinentu se vrací a česko má znovu své zastoupení. Benny Cristo známější spíše coby Ben Cristovao vystoupí s nahrávkou Omaga, zkratkou pro sousloví Oh My God. Jeho semifinále sledujte ve čtvrtek 20. května v přímém přenosu stanice ČT 2.

Máme pro vás také netradiční vizi příběhu statečných parašutistů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše od Jakuba Marka, užší výběr nominací na Cenu Jiřího Ortena a v neposlední řadě tip na interaktivní návštěvu metropole. Mobilní aplikace Quest In Tour nabízí naplánované procházky nejen pro české, ale i zahraniční turisty. Námi vyzkoušená prohlídka nazvaná Petřín pěšky zavádí na třicet šest přírodních nebo historických pamětihodností, ať už na samotnou rozhlednu, do zahrady Květnice či k památníku obětem komunismu.

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!