Vladimír Váchal chystá malířskou performanci za sklem v Pasáži českého designu

Vladimír Váchal chystá malířskou performanci za sklem v Pasáži českého designu 

Na den svatého Valentýna se nechá performer Vladimír Váchal zavřít za skleněnou vitrínu v pražské Pasáži českého designu a za dvanáct hodin veřejně vytvoří dvě abstraktní plátna.

S performancí za sklem, která v pandemické době představuje alternativu živých představení, přijde v neděli 14. února malíř, cestovatel a tlumočník Vladimír Váchal do volně přístupného prostoru u České národní banky v centru metropole.

Datum jsme vybrali čistě náhodné, chtěli jsme procházkovou neděli a vyšlo to zrovna na valentýnskou. Neočekáváme davy, spíše chceme osvěžit veřejný prostor. Hlavně, že se něco uskuteční veřejně a bezpečně,“ řekl Informuji.cz performer, jenž se v minulosti krátce živil coby živá socha ve Francii, a tak je mu tento druh exhibicionismu vlastní.

Tempo, při kterém stvoří dvojici obrazů, je podle Váchala dané tím, že jeho zájmem je minimalistická abstrakce.Kouzlo rychlé malby tkví ve správném momentu a častokrát i švihu ruky. Na první pohled to není zrovna náročně, ale opak je pravdou. Je to sice o vteřinách, ale o těch správných a jedinečných, kdy se vám obraz prostě povede,“ upřesnil.

Kolemjdoucí diváci se do průběhu performance mohou vložit například tak, že umělci pošlou vzkaz napsaný na papír a ukážou jej přes sklo.Možná případné zájemce zapojím i do výběru barev,“ dodal Váchal.

Na místě bude možné zakoupit jeho cestovatelskou knihu Únosně výstřední. Autor aktuálně pracuje na pokračování, v němž nabídne dalších sedmdesát sedm exotických zážitků.

Foto: Jana Kupčáková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!